Acasa | Arhiva | Contact

Miercuri, 12 Martie 2014

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(12 Martie 2014)
Orar de vară pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”
(6919 accesari)
Fost polițist, resuscitat în plină stradă
(2248 accesari)
Au pus pe butuci transportul feroviar în trei județe!
(2166 accesari)
Cele 130 de autobuze RATC, cu internet gratuit
(2133 accesari)
Xonia a petrecut cu cei mai tari DJ germani
(2055 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Miercuri, 12 Martie 2014

Telegraf

Telegraf

SPANIA

Excursie mortală

Un autocar cu 17 turiști elvețieni la bord s-a răsturnat, luni, pe insula spaniolă Gran Canaria, în largul Africii, provocând moartea unei persoane și rănind grav alte două, potrivit unui bilanț provizoriu al Gărzii Civile locale. Accidentul, a cărui cauză nu se cunoaște, a avut loc pe drumul care duce de la Pasadille la Cazadora, în localitatea Ingenio, în estul acestei insule din Arhipelagul Canare.

AFGANISTAN

Jurnalist anglo-suedez asasinat

Un jurnalist anglo-suedez, Nils Horner, a fost ucis ieri dimineață, în centrul capitalei afgane, de un bărbat înarmat, care i-a tras un glonț în cap, dintr-un motiv încă necunoscut. Crima a fost comisă în Wazir Akbar Khan, un cartier șic, considerat calm până la atacul comis, pe 17 ianuarie, la restaurantul ”Taverna Libanului”, de către un comando sinucigaș taliban, soldat cu 21 de morți, inclusiv 13 străini. Atacul nu fusese revendicat până ieri la prânz. Talibanii, contactați de AFP, au afirmat că nu au fost implicați. Crima intervine în contextul persistenței unor violențe în Afganistan, unde, în pofida celor 12 ani de război, talibanii, îndepărtați de la putere în 2001, poartă o insurecție sângeroasă. Acest incident are loc cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale afgane, programat la 5 aprilie. Moartea unui nou cetățean străin la Kabul riscă să sporească sentimentul de îngrijorare al membrilor comunității de expatriați din capitala afgană, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, la care vor fi prezenți numeroși jurnaliști străini.

SIRIA

Călugărițe eliberate

Siria intră în cel de-al patrulea an de război civil, iar în acest conflict sângeros mai există și gesturi umane între cele două tabere. 13 călugărițe răpite în urmă cu trei luni de rebeli au fost eliberate în schimbul unor prizonieri jihadiști. Femeile erau extenuate după lunile de captivitate, dar au declarat că au fost tratate bine. Eliberarea lor a fost mediată de emirul Qatarului, un înalt oficial libanez și președintele sirian, Bashar al-Assad. Potrivit unui post de televiziune libanez, pentru călugărițe s-a plătit o răscumpărare. În cei trei ani de război civil, în Siria au fost uciși peste 140.000 de oameni și peste 6,5 milioane au fost obligați să se refugieze în interiorul țării sau în statele vecine.

MALAEZIA

Avion de negăsit

Armata malaeziană a localizat pe radar, cu puțin timp înainte de dispariție, avionul de pasageri căutat de patru zile, aeronava fiind observată electronic la sute de kilometri distanță de la traiectoria declarată. Inițial, autoritățile anunțaseră că zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing. Însă, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata detectase avionul la sute de kilometri de traiectoria declarată. Avionul a schimbat direcția spre zona Kota Bharu și a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona strâmtorii Malacca. Practic, avionul a fost localizat la vest de Kuala Lumpur, deși trebuia să zboare spre nord. Informația prezentată ieri ajută la excluderea ipotezei unei defecțiuni esențiale la altitudinea de croazieră, dat fiind că aeronava a fost localizată ultima dată la joasă altitudine. Este posibil ca radarele civile să nu mai fi localizat avionul pentru că sistemul propriu de localizare probabil a fost deconectat. În acest fel s-ar explica dispariția avionului de pe radarele civile și observarea acestuia pe un radar militar. Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines decolase de la Kuala Lumpur (Malaezia) și avea ca destinație Beijing (China). Aeronava, care transporta 239 de oameni, a dispărut sâmbătă. Secretarul general al Interpol, Ronald K. Noble, a declarat ieri că pista teroristă se îndepărtează în ancheta privind dispariția avionului companiei Malaysia Airlines, sâmbătă. ”Este vorba despre trafic de ființe umane”, a adăugat el, referindu-se la prezența la bordul avionului a cel puțin două persoane care s-au îmbarcat cu pașapoarte europene false. Unul dintre cei doi pasageri care s-au îmbarcat cu pașapoarte false pentru zborul MH370 al Malaysian Airlines intenționa să meargă în Suedia, pentru a cere azil, a anunțat, ieri, Poliția suedeză. Este vorba despre un iranian de 29 de ani, Delavar Seyed Mohammad Reza, care călătorea cu un pașaport italian fals, pe numele lui Luigi Maraldi. El a plecat din Kuala Lumpur și intenționa să meargă la Malmö, prin Beijing, Amsterdam și Copenhaga. O rudă îndepărtată, care îl aștepta la fața locului, a informat Poliția suedeză că tânărul se afla la bordul avionului a cărui urmă a fost pierdută sâmbătă. Celălalt pasager care călătorea cu un pașaport fals se numește Puria Nur Mohammadi, în vârstă de 19 ani. El intenționa să meargă în Germania, cu documente austriece. Cei doi bărbați nu sunt la originea acestui accident, potrivit Interpol, care exclude pista unui atac terorist. China a mobilizat zece dintre sateliții săi, în speranța localizării avionului. Aproape două treimi dintre cele 239 de persoane de la bordul zborului MH370 sunt cetățeni chinezi. Echipe din nouă țări s-au angajat în operațiunile de căutare: China, Malaezia, SUA, Singapore, Vietnam, Noua Zeelandă, Indonezia, Australia și Thailanda.

MAREA BRITANIE

Suspecți eliberați

Cei doi bărbați reținuți, luni, în cadrul anchetei privind atacuri cu dispozitive artizanale explozive care au vizat, sâmbătă, două familii de români au fost eliberați ieri, fără să fie acuzați. Dispozitive explozive artizanale au explodat la o diferență de câteva minute în fața locuințelor unor familii de români, la Lincoln Court - patru adulți și un copil - și Lapwing Way - patru adulți -, în zona Waterside, în Irlanda de Nord. Nicio persoană nu a fost rănită în atacuri, pe care Poliția a anunțat că le investighează ca infracțiuni motivate de ură. Un oficial din cadrul Poliției a declarat luni că cele două dispozitive conțineau cuie. ”Cuiele sunt puse doar cu un motiv, și anume să provoace răni grave”, a declarat Jon Burrows. Cei doi bărbați arestați luni, în vârstă de 32 și, respectiv, 40 de ani, ale căror identități nu au fost divulgate, au fost interogați într-un centru pentru infracțiuni grave și au fost eliberați.

GERMANIA

Măsuri... nucleare

Guvernul german vrea să extindă perimetrul de securitate în jurul centralelor nucleare ale țării, a anunțat, luni, Ministerul german al Mediului, la trei ani de la catastrofa de la Fukushima, în nord-estul Japoniei. Berlinul va propune landurilor această extindere, deoarece decizia aparține acestora, în ultimă instanță, a precizat ministerul. Landurile sunt, de asemenea, responsabile cu aplicarea măsurilor de securitate, dacă va fi cazul. Această recomandare figurează într-un raport al comisiei pentru protecție împotriva radiațiilor, un organism independent care oferă consultanță Guvernului german. Zonele în chestiune definesc, în caz de accident nuclear grav, perimetrul respectiv prin evacuarea populației, interdicția de a ieși sau distribuirea de pastile de iod, precum și termenele în care trebuie luate aceste măsuri. Comisia pentru protecție împotriva radiațiilor recomandă extinderea zonei centrale, pentru care măsurile trebuie aplicate mai rapid la un perimetru de cinci kilometri distanță de la reactor, față de doi kilometri până în prezent. Zona medie, pentru care o evacuare ar trebui să aibă loc în decurs de 24 de ore, ar trebui extinsă, potrivit Comisiei, până la aproximativ 20 de kilometri. Comisia a fost însărcinată de Guvern să revizuiască mecanismele de securitate legate de sectorul nuclear, după catastrofa de la Fukushima. Germania mai are încă în activitate nouă centrale nucleare, care vor fi oprite treptat. După accidentul de la Fukushima, produs la 11 martie 2011, Guvernul german a decis să renunțe la tehnologia nucleară până la orizontul lui 2022 și a ordonat închiderea imediată a opt reactoare.

BULGARIA

PUBLICITATE
> Cerere de referendum

Opoziția conservatoare bulgară a solicitat, luni, organizarea unui referendum pe tema noului cod electoral controversat, care ar urma să intre în vigoare pentru alegerile europene din 25 mai. Opoziția a colectat peste 560.000 de semnături în favoarea organizării referendumului. Parlamentul de la Sofia dispune de-acum de trei luni pentru verificarea valabilității tuturor semnăturilor. Această solicitare a fost lansată de deputați ai partidului conservator GERB și de un comitet de intelectuali care au participat la manifestațiile împotriva Guvernului premierului tehnocrat Plamen Oreșarski. Minimum 500.000 de semnături sunt necesare în Bulgaria pentru convocarea unui referendum. Alegerile europene, programate pentru 25 mai, sunt considerate un prim test pentru Guvernul minoritar al premierului Plamen Oreșarski, învestit la sfârșitul lui mai 2013, contestat în iunie și iulie și sprijinit în continuare de socialiști și liberali. Noul cod electoral, adoptat la 4 martie de Parlamentul bulgar, conține câteva măsuri de combatere a fraudelor, însă nu răspunde altor așteptări ale opozanților Guvernului bulgar. Aceștia din urmă cer în special scăderea pragului electoral la 4% și implementarea votului electronic. Președintele Rosen Plevneliev, care provine din GERB, și-a exercitat, la 26 februarie, dreptul de veto asupra noului cod, apreciind că acesta nu corespunde așteptărilor societății. Conform noului cod, buletinele de vot vor fi tipărite la Banca Centrală și numerotate, pentru a împiedica fraudele. Cu o zi înainte de alegerile anticipate din mai 2013, Parchetul bulgar a confiscat peste 480.000 de buletine suplimentare dintr-o tipografie privată, fapt care a generat suspiciuni de fraudă din partea partidului conservator GERB al lui Boiko Borisov, aflat la putere la acea vreme. La sfârșitul alegerilor legislative anticipate din mai, observatorii internaționali au subliniat grave încălcări ale reglementărilor electorale, referindu-se în special la practica privind cumpărarea de voturi.

Calificativ actual Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00
Numar de voturi 0
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Ați intrat în posesia cardului de sănătate?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,2534 RON
1 EURO = 4,5102 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0108 secunde
Powered by
Inchide