1 decembrie - Ziua mondială de luptă împotriva SIDA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1 decembrie - Ziua mondială de luptă împotriva SIDA

Social 01 Decembrie 2023 / 09:09 760 accesări
pexels.com

pexels.com

În fiecare an, la 1 decembrie este comemorată Ziua mondială de luptă împotriva SIDA. Cu acest prilej, oameni din întreaga lume îşi arată sprijinul pentru persoanele care trăiesc cu HIV, amintindu-şi totodată de cei care au murit din cauza afecţiunilor legate de SIDA.

Ziua mondială de luptă împotriva SIDA rămâne la fel de relevantă astăzi, amintind oamenilor şi guvernelor că HIV nu a dispărut. Este în continuare nevoie de eforturi pentru a creşte gradul de conştientizare a impactului HIV asupra vieţii oamenilor, pentru a pune capăt stigmatizării şi discriminării şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

Fiecare Zi mondială de luptă împotriva SIDA se concentrează pe o anumită temă. În 2023 tema este "Let Communities Lead". Mesajul "Let Communities Lead" se află în centrul activităţilor care se desfăşoară pe tot parcursul lunii noiembrie, atingând un punct culminant de Ziua mondială de luptă împotriva SIDA, la 1 decembrie, şi continuă pe tot parcursul lunii decembrie.

Omenirea poate pune capăt SIDA, iar comunităţile sunt deschizătoare de drumuri. Organizaţii ale comunităţilor care trăiesc cu HIV, care sunt expuse riscului sau care sunt afectate de HIV, se află în prima linie de progres în răspunsul la HIV. În 2023, această Zi mondială de luptă împotriva SIDA este mai mult decât o sărbătoare a realizărilor comunităţilor, este un apel la acţiune pentru a permite şi pentru a sprijini comunităţile în rolurile lor de conducere în această luptă. Rolurile de conducere ale comunităţilor trebuie să devină esenţiale în toate planurile şi programele privind HIV şi în formularea, bugetarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea acestora, conformhttps://www.unaids.org/.

În 2015, ONU şi-a stabilit pentru prima dată obiectivul de a pune capăt ameninţării de sănătate publică reprezentată de SIDA până în 2030. Ziua mondială de luptă împotriva SIDA există pentru a pune în evidenţă experienţele reale ale persoanelor care trăiesc în prezent cu HIV, sărbătorind în acelaşi timp puterea, rezistenţa şi diversitatea comunităţilor cele mai afectate

În lume există 39 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV - virusul care provoacă SIDA. Dintre acestea, 20,8 milioane se află în Africa de Est şi de Sud şi 6,5 milioane în Asia şi Pacific. Din aceste 39 de milioane, 9,2 milioane nu au însă acces la tratamentele vitale, care şi-au dovedit eficacitatea.Anul trecut s-au înregistrat 1,3 milioane de noi infectări cu HIV la nivel mondial, în scădere faţă de vârful de 3,2 milioane înregistrat în 1995.

În 2022, 86% dintre persoanele care trăiau cu HIV îşi cunoşteau statutul serologic, ceea ce este esenţial pentru a contribui la stoparea transmiterii, 76% aveau acces la tratament şi 71% o încărcătură virală suficient de scăzută pentru a corespunde definiţiei supresiei virale.

Potrivit UNAIDS, 53% din totalul persoanelor seropozitive erau femei şi fete.

Chiar dacă boala face mai puţine ravagii în prezent, 630.000 de persoane au murit din cauza unor boli asociate SIDA în 2022.

De la începutul pandemiei, la sfârşitul anilor 1970, 85,6 milioane de persoane au fost infectate cu HIV şi 40,4 milioane au murit.

Pe 1 decembrie, se poartă o panglică roşie, simbolul universal de conştientizare, sprijin şi solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, iar acestea din urmă îşi fac auzită vocea în ceea ce priveşte problemele importante din viaţa lor. Grupuri de persoane care trăiesc cu HIV şi alte organizaţii ale societăţii civile implicate în răspunsul la SIDA se mobilizează în sprijinul comunităţilor pe care le deservesc şi pentru a strânge fonduri. Organizaţia UNAIDS conduce efortul global pentru a se pune capăt SIDA ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030, parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.Panglica roşie este simbolul universal de conştientizare şi sprijin pentru persoanele care trăiesc cu HIV.



Ştiri recomandate

12