10 remedii naturale pentru tusea productivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

10 remedii naturale pentru tusea productivă

23 Martie 2023 / 13:30 361 accesări

Reflexul tusei este un mecanism de apărare care ajută la protejarea organismului de factori iritanți (cel mai adesea este vorba despre praf). Când sistemul nervos detectează un factor iritant în căile respiratorii, creierul trimite un impuls mușchilor de la nivelul pieptului și abdomenului, pentru ca aceștia să se contracte și să expulzeze aerul. În cazul tusei productive, reflexul tusei este declanșat de mucus.

Tusea productivă (umedă) este aproape întotdeauna semnul unei infecții virale sau bacteriene, mai ales la copii. În cazul unei infecții respiratorii superioare (răceală sau gripă) corpul produce mai mult mucus (flegmă) decât în mod obișnuit. Când aceasta se acumulează în piept, poate provoca dificultăți respiratorii. Tusea apare mai des în cursul nopții, pentru că este influențată de poziția culcată. Tusea productivă poate perturba somnul, dar nu este un motiv de îngrijorare. Virusurile au nevoie de un timp pentru a deveni inactive, astfel încât tusea poate dura și câteva săptămâni. Tusea productivă trece chiar și în lipsa unui tratament. Cu toate acestea, există câteva remedii la îndemână care pot ameliora simptomele (3). În acest articol îți spunem câteva dintre remediile naturale cele mai eficiente pentru tusea productivă.

Cauzele tusei productive

Cele mai frecvente cauze ale tusei productive sunt (2):

  • bronșita: este o afecțiune respiratorie care se caracterizează prin inflamația bronhiilor (structurile responsabile pentru transportul oxigenului către și de la plămâni). Se manifestă prin tuse productivă, respirație șuierătoare, dificultate respiratorie și oboseală excesivă. Nu are nevoie de tratament, în cazurile grave medicul poate recomanda: analgezice, antiinflamatoare, mucolitice și expectorante.
  • bronșiolita: este o afecțiune care apare mai ales la copiii mai mici de 2 ani. Este asociată cu inflamația bronhiolelor (cele mai mici și mai înguste căi respiratorii din plămîni). Se tratează prin odihnă și hidratare.
  • tuberculoza: este o boală infecțioasă cauzată de bacterii care pot ajunge la plămâni și compromite în acest fel funcția pulmonară. Simptomele tuberculozei includ tuse, durere în timpul respirației, dificultate respiratorie. Se tratează cu antibiotice. Tratamentul nu trebuie întrerupt, pentru că există risc de reinfectare și agravare a bolii.
  • sinuzită: este o inflamație a cavităților nazale cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Se tratează cu antibiotice (în cazul infecției bacteriene), sau cu clătiri saline ale nărilor.
  • boala pulmonară obstructivă cronică: apare datorită unei inflamații cronice a bronhiilor și bronhiolelor. Se manifestă prin dificultate respiratorie, respirație rapidă, tuse. Medicul poate recomanda bronhodilatatoare, corticosteroizi, mucolitice, fizioterapie respiratorie.

Remedii naturale pentru tusea productivă

Chiar dacă medicul nu recomandă tratament medicamentos, există remedii naturale care pot ameliora tusea productivă. Iată-le pe cele mai eficiente:

  • miere de albine: o linguriță sau două de miere de albine pot reduce producția de mucus. Atenție însă, mierea de albine nu trebuie administrată niciodată unui copil mai mic de 1 an, deoarece poate provoca botulism (1).
  • băuturi calde: pot calma tusea mai bine decât băuturile reci.
  • umidificator: ajută la menținerea aerului umed. Un gât uscat este mai predispus la iritații și inflamații.
  • picături de tuse pe bază de plante: acestea pot fi cu miere, lămâie, eucalipt, salvie, cimbru sau mentă (3).
  • cimbru și ceai de cuișoare: cimbrul și cuișorul au proprietăți antimicrobiene, astfel încât ajută în caz de infecții respiratorii superioare.
  • extract de soc: sub formă de capsule sau sirop. Este posibil să nu amelioreze tusea imediat, dar acest lucru se va întâmpla.
  • inhalații: pot ajuta în caz de tuse productivă, deoarece calmează și hidratează căile respiratorii. Se pot adăuga uleiuri esențiale (mentă), pentru un plus de confort.
  • gargară cu apă sărată: de obicei acesta este un remediu care ameliorează durerile de gât, dar poate fi încercat și pentru tuse. Poate subția mucusul.
  • ceai de ghimbir: reduce tusea, pentru că ghimbirul are antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii (ajută la tratarea infecțiilor și inflamației care duce la formarea flegmei) (4).
  • hidratare: evitarea deshidratării reprezintă un aspect foarte important în cazul unei infecții. De asemenea, hidratarea împiedică gâtul să se usuce și să devină inflamat sau iritat. Se recomandă consumul a cel puțin 8 pahare de apă în fiecare zi.

Când se recomandă consultul medical

Este indicată consultarea medicului în cazul în care tusea este însoțită de o flegmă colorată, pentru că, în acest caz pot exista microorganisme la nivelul plămânilor și este nevoie de antibiotice. De asemenea, trebuie consultat medicul dacă pacientul prezintă febră, răgușeală, dificultate respiratorie, sau dacă tusea durează mai mult de 3 zile și nu dă semne de ameliorare. Medicul poate solicita o radiografie toracică și un test de spută (2).

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

  1. WebMD, „Natural cough remedies”: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cough-remedies.
  2. TuaSaude, „Coughing up mucus: 5 causes & how to treat”: https://www.tuasaude.com/en/wet-cough/.
  3. Healthline, „Treating a wet cough at home: 10 natural remedies”: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-wet-cough.
  4. Onlymyhealth, „Try these 7 effective home remedies to treat wet cough”: https://www.onlymyhealth.com/home-remedies-to-treat-wet-cough-1638341027.



Ştiri recomandate

12