13 octombrie, Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

13 octombrie, Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

Social 13 Octombrie 2018 / 14:51 848 accesări

40 de organizații din 20 de țări, printre care și România, sărbătoresc, astăzi, Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. Scopul evenimentului este de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și creșterea nivelului de reciclare.

În contextul în care este primul an în care se organizează acest eveniment, Karmenu Vella, Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a declarat: „Aceasta este o inițiativă importantă și binevenită, deoarece deșeurile electrice şi electronice continuă să crească ca volum, iar materialele conținute de acestea sunt esențiale pentru fabricarea de noi produse și pentru satisfacerea cererii consumatorilor de produse electronice. Chiar și în Uniunea Europeană, care este lider în reciclarea DEEE-urilor, doar 35% din deșeurile electronice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate. Iniţiativele de creștere a gradului de conștientizare au un impact pozitiv asupra ratelor de colectare şi vor ajuta țările membre să atingă țintele Directivei DEEE și, totodată, vor ajuta Europa să dezvolte economia circulară.”

Se estimează că în 2018 vor fi generate 50 milioane de tone de deșeuri electrice la nivel mondial. Jumătate dintre acestea reprezintă dispozitive personale cum ar fi calculatoarele, monitoarele, smartphone-urile, tabletele și televizoarele, restul fiind aparate de uz casnic și echipamente de încălzire și răcire.

Doar 20% din deșeurile electrice generate la nivel global sunt reciclate în fiecare an, ceea ce înseamnă că, anual, 40 de milioane de tone de deșeuri electrice sunt fie depozitate sau incinerate, fie tranzacționate ilegal și tratate neconform (acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 66% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice). Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime valoroase și critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale, prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.



12