145 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

145 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga

Cultură 05 Iunie 2016 / 07:36 689 accesări

Marele istoric și om politic Nicolae Iorga s-a născut la 5 iunie 1871, la Botoșani.

Studiile liceale le-a făcut la Botoșani și la Iași, apoi studiile universitare la Facultatea de Litere din Iași. Și-a continuat studiile la Ecole Pratique des Hautes Etudes din Paris și la Universitățile din Berlin și Leipzig, unde, în 1893, și-a susținut teza de doctorat, conform dicționarului ''Membrii Academiei Române'', Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române'', București, 2003).

Personalitate remarcabilă a culturii românești, a aparținut deopotrivă culturii universale. A fost membru al unor instituții și societăți științifice de prestigiu din întreaga lume: Academie des Inscriptions et Belles Letters din Paris, Academia de Istorie din Santiago de Chile, Societatea de geografie din Lisabona. Nicolae Iorga a primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Alger, Barcelona, Bratislava, Cernăuți, Geneva, Lyon, Oxford, Paris, Roma, Strasburg etc.

Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari la 27 noiembrie 1940, la marginea comunei Strejnic din județul Prahova, după ce fusese ridicat din locuința sa de la Sinaia.12