15 ani de închisoare pentru un uzbec acuzat că a amenințat cu uciderea președintelui Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

15 ani de închisoare pentru un uzbec acuzat că a amenințat cu uciderea președintelui Obama

Externe 28 Octombrie 2017 / 11:15 2075 accesări

Un uzbec acuzat că a ajutat material organizația Stat Islamic (SI) și că a amenințat cu uciderea președintelui american de la acel moment, Barack Obama, a fost condamnat vineri la 15 ani de închisoare, a indicat procurorul federal din Brooklyn, preluat de AFP. Abdurasul Juraboev, 27 de ani, rezident în Brooklyn, făcea parte împreună cu un alt concetățean, Azizjon Rakhmatov, dintr-un grup de cinci simpatizanți ai SI arestați la New York și în împrejurimile acestuia în februarie 2015. Cei doi au fost acuzați de asemenea că ar fi intenționat să plaseze o bombă la Coney Island, o plajă foarte populară din Brooklyn, sau să-l asasineze pe președintele american Barack Obama în cazul că nu vor reuși să se alăture combatanților SI din Siria, potrivit procurorului. Juraboev cumpărase un bilet de avion pentru a pleca, în martie 2015, la Istanbul, dar el a fost oprit înainte.

"Grație eforturilor forțelor de ordine, acuzatul a fost arestat la aeroportul JF Kennedy (din New York) înainte ca planurile sale să se concretizeze și, prin această sentință, va da socoteală", a salutat procurorul, într-un comunicat, decizia instanței, subliniind că "stăvilirea fluxului de combatanți străini și apărarea națiunii noastre în fața amenințării teroriste rămân principale priorități". Autoritățile americane au explicat că au detectat această celulă după ce Abdurasul Juraboev și-a comunicat intențiile de a ataca pe teritoriul SUA, pe un site de propagandă al SI, în limba uzbecă.

El a pledat vinovat, la câteva luni după arestarea sa, în ce privește acuzația de conspirație pentru a ajuta material o organizație teroristă, o infracțiune care l-a expus unei pedepse maxime de 15 ani de închisoare. După ce își va ispăși pedeapsa, guvernul american intenționează să solicite expulzarea sa în Uzbekistan, a precizat procurorul.12