15 ani de la cel mai mare atac terorist din Statele Unite. Au pierit și români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cetăţenii americani de origine română care au pierit în urma atacului din 11 septembrie

15 ani de la cel mai mare atac terorist din Statele Unite. Au pierit și români

Externe 11 Septembrie 2016 / 09:24 1036 accesări

Cel mai mare atac terorist din Statele Unite, comis în urmă cu 15 ani, s-a soldat cu moartea a aproximativ 3.000 de oameni, printre ei numărându-se şi cinci cetăţeni americani de origine română: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris.

Eugen Gabriel Lazar s-a născut în anul 1974 și a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade. Copil curios, elev și student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer. El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene.

În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 și astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă. ”Mereu își punea întrebarea cum funcționează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoașterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munții Catskills.

Era fascinat de muzică și de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar și brutar priceput, obișnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed. Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Se căsătoriseră în 1996, iar cu putin timp înaintea atentatului își reînoiseră jurămintele, avuseseră o petrecere, iar apoi a urmat o vacanță.

Corina și Alex se făceau mereu remarcați de către oamenii din jur prin seriozitatea și sârguința de care dădeau dovadă. Munceau foarte mult și se bucurau de ceea ce considerau a fi șansa de a putea trăi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție”, mărturisește una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Ana nu a renunțat niciodată la valorile tradiționale precum respectul față de familie și față de cei în vârstă, era o persoană sociabilă, iubea să asculte muzică de operă italiană, în mod special Macbeth, compusă de Giuseppe Verdi.

”Îmi este dor de tine Pușa (sub această denumire era alintată Ana), mi-este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alături de mătușa Geta în Târgoviște. Mă gândesc mereu la tine cu dragoste și recunoștință”, se poate citi într-o mărturisire a unui membru al familiei sale, pe site-ul www.legacy.com.

Alături de cei cinci a murit și un cetățean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chișinău. Arkady emigrase în New York împreună cu soția, Zhanna Galperina și fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Duminică, 11 septembrie 2016, se împlinesc 15 ani de la cel mai mare atac terorist în Statele Unite, plănuit şi executat de organizaţia teroristă Al-Qaida, în care au murit aproximativ 3.000 de bărbaţi, femei şi copii.

COMĂNESCU A TRANSMIS UN MESAJ SECRETARULUI DE STAT AL SUA CU OCAZIA COMEMORĂRII ATACURILOR TERORISTE DIN 11 SEPTEMBRIE 2001

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a adresat un mesaj secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii John Kerry, cu prilejul comemorării a 15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"Șeful diplomației române a reiterat în mesajul său solidaritatea cu victimele atentatelor, familiile acestora și cu toți cei afectați de tragicele evenimente de acum 15 ani", se arată într-un comunicat al MAE, transmis duminică AGERPRES.

Statele Unite ale Americii marchează duminică 15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, ocazie cu care președintele Barack Obama și ministrul Apărării, Ashton Carter, vor lua parte la ceremonia de la Pentagon.12