22 aprilie - ziua în care Dragnea află dacă merge la închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Riscă să stea în spatele gratiilor între 3 și 5 ani

22 aprilie - ziua în care Dragnea află dacă merge la închisoare

Justiție 08 Aprilie 2016 / 17:12 702 accesări
Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Nu înțeleg de ce a îndemna oamenii să vină la vot este de condamnat”

Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Nu înțeleg de ce a îndemna oamenii să vină la vot este de condamnat”

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), condus de președintele ICCJ, Livia Stanciu, a judecat, vineri, ultimul termen în dosarul „Fraudă la referendum”. În acest dosar, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță, de un complet de trei judecători, la un an de închisoare cu executare. Pesedistul a fost condamnat pentru că la referendumul din 2012, pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, ar fi îndemnat cetățenii să iasă la vot. E dosarul deschis imediat după ce 7,4 milioane de români l-au trimis acasă pe Băsescu, prin referendum, în condițiile în care el fusese ales cu doar 5 milioane de voturi. Principala țintă a fost însă Dragnea, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 2013, pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la vot, care să garanteze validarea referendumului.

AUDIERE La termenul de vineri, procurorul de ședință a cerut ca Dragnea să fie condamnat la închisoare cu executare, arătând că limitele pedepsei care ar fi fost săvârșită de liderul PSD se încadrează între 3 și 5 ani. Reprezentantul DNA a afirmat că Dragnea a avut o conduită ilicită și s-a folosit de toate mijloacele pentru a-i determina pe reprezentanții PSD să scoată nelegal oamenii la vot. De partea cealaltă, șeful PSD a cerut achitarea, spunând în continuare că este nevinovat, pentru că dosarul „Fraudă la referendum” nu se referă la acte de corupție. „Nu înțeleg de ce a îndemna oamenii să vină la vot este de condamnat. Asta este ceea ce ne ceream în regimul comunist, asta am dobândit. În țările civilizate asta se întâmplă, oameni politici, lideri informali, presă, toți cer oamenilor să vină la vot. Militanții, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor, îndeamnă lumea la vot pentru că acesta este sensul unei campanii electorale”, a spus Liviu Dragnea în fața completului de judecată. La finele procesului, instanța de la Curtea Supremă a decis să se pronunțe în acest caz în 22 aprilie.

JUSTIȚIE CU BIBLIA ÎN MÂNĂ Amintim că în acest dosar au fost audiați în total 300 de martori, mulţi dintre ei bătrâni (de 80 și chiar 90 de ani) şi bolnavi, care au fost ridicați în toiul nopții de acasă și duși la București. Înainte de această mascaradă, oamenii au fost puși să jure cu mâna pe Biblie pe capotele mașinilor că nu au votat de mai multe ori și că nu au fost îndemnați să iasă la vot.12