25 de ani de relații diplomatice România - Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MAE

25 de ani de relații diplomatice România - Georgia

Politică 25 Iunie 2017 / 17:44 859 accesări
Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Mikheil Janelidze

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Mikheil Janelidze

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Mikheil Janelidze, și-au adresat duminică mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. România a recunoscut independența Georgiei la 27 august 1991, raporturile diplomatice între cele două state fiind stabilite la 25 iunie 1992.

"Relațiile româno-georgiene au cunoscut o dezvoltare constantă și o expansiune pe multiple paliere în cei 25 de ani de la stabilirea raporturilor diplomatice. Dialogul politic foarte bun s-a concretizat într-un ritm susținut al contactelor bilaterale, în special în ultimii ani, atât la nivel de miniștri, cât și la nivel de experți. Vizita la București a premierului Giorgi Kvirikashvili, desfășurată în perioada 26-27 aprilie 2017, a reprezentat o încununare a evoluțiilor pozitive din relația bilaterală. Declarația comună a prim-ministrului României și a prim-ministrului Georgiei, adoptată în acest context, oferă o trecere în revistă sugestivă a stadiului actual și a perspectivelor relațiilor bilaterale", afirmă MAE într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, România reprezintă unul dintre cei mai constanți și mai fermi susținători ai aspirațiilor europene și euroatlantice ale Georgiei, oferind totodată expertiza sa, de dată relativ recentă, dobândită în procesul integrării europene, în vederea sprijinirii eforturilor Georgiei în implementarea Acordului de Asociere și a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

"Acestea, împreună cu liberalizarea recentă a regimului vizelor de scurtă durată pentru cetățenii georgieni ce călătoresc în țările europene, prezintă oportunități multiple pentru dezvoltarea în continuare a cooperării româno-georgiene la nivel sectorial, inclusiv prin utilizarea instrumentelor puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, precum proiectele de înfrățire instituțională (twinning) și diversele tipuri de asistență tehnică", susține MAE.

Desfășurarea sesiunii Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică și Tehnico-Științifică, preconizată a avea loc la Tbilisi la 27 iunie 2017, precedată de un forum de afaceri, va crea noi perspective pentru dezvoltarea relațiilor economice între România și Georgia, inclusiv prin facilitarea contactelor directe între comunitățile de afaceri din cele două țări și extinderea bazelor colaborării interinstituționale.12