30 de salvatori au simulat o avalanşă la Rânca

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

30 de salvatori au simulat o avalanşă la Rânca

22 Februarie 2017 / 19:35 476 accesări
Sursa foto: gorjeanul.ro

Sursa foto: gorjeanul.ro

Aproximativ 30 de salvatori montani din șase județe au participat, miercuri, la un exercițiu în care s-a simulat salvarea unor persoane surprinse de o avalanșă la Rânca, într-o zonă unde zăpada măsura circa 70 de centimetri, acţiunea fiind finalizată cu succes.

Salvamontiști din șase județe, Gorj , Bihor, Hunedoara, Neamț, Sibiu si Caraș-Severin, au participat, miercuri, la exercițiul de intervenție în caz de avalanșă. Pregătirile au început de marți, când salvatorii au fost instruiți la cursuri.

„Au participat peste 30 de salvatori din șase județe. S-a simulat o acțiune de căutare-salvare în avalanșă, abordându-se toate etapele unui astfel de eveniment, de la sosirea resurselor din diverse părți ale țării, organizarea lor în zona de avalanșă, începerea căutărilor, salvarea, transportul accidentaților, testarea de noi echipamente în domeniu și în partea a doua a avut loc un curs de salvare pe pârtii de schi, un exercițiu cu salvare pe pârtii de schi cu testare de diverse dispozitive de coborâre a răniților. În prima parte, vremea a fost bună, apoi a nins și a fost ceață, perfect pentru noi, pentru că ne-a oferit posibilitatea să facem exercițiul în diverse condiții atmosferice”, a declarat, Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Simularea a avut loc în afara staţiunii, într-o zonă în care zăpada măsura aproximativ 70 de centimetri. Potrivit scenariului, surprins de avalanșă a fost și un câine de salvare, care era îngropat în nămeți.

„Acțiunea este deosebit de importantă. Lucru în avalanșă este o operațiune extrem de dificilă pentru că se desfășoară într-o zonă de risc maxim și necesită tehnici și intervenții deosebite. Este necesar ca salvatorii să lucreze foarte mult, să-și însușească aceste elemente de intervenție în avalanșă, să lucreze împreună. Se adună resurse din diverse locuri și acțiunea are ca scop omogenizarea salvatorilor din diverse zone ca să poată să lucreze împreună, să vadă că au aceleași sisteme de salvare, să se înțeleagă. Consider că suntem pregătiți pentru o situație reală, majoritatea sunt salvatori montani profesioniști, voluntarii care sunt lângă noi sunt la fel de bine pregătiți. Pentru noi, mai mult a contat organizarea acestui exercițiu. Din punct de vedere tehnic, toți salvatorii au corespuns”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Joi vor fi analizate rezultatele exerciţiului și vor fi stabilite măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii.

La acțiune a participat și reprezentantul unei firme de echipamente de ultimă generație pentru astfel de intervenții, care a făcut prezentări și teste, iar sacii de salvare din avalanșă și dispozitivele de căutare performante ar putea intra în dotarea salvamontiștilor.

Taguri articol


12