40.000 de persoane evacuate. Risc de erupție „mai mare“ a vulcanului Agung

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

40.000 de persoane evacuate. Risc de erupție „mai mare“ a vulcanului Agung

Externe 27 Noiembrie 2017 / 10:26 1079 accesări

Agenția indoneziană pentru gestionarea dezastrelor a anunțat luni că 40.000 de persoane aflate în apropierea vulcanului Agung de pe insula Bali au fost evacuate, iar alte câteva mii de persoane vor fi nevoite să își părăsească locuințele în fața unei alerte de nivel maxim emisă la primele ore ale zilei privind riscul iminent al unei erupții majore, informează Reuters.

''Solicităm populației aflate în zona de pericol să evacueze imediat pentru că există un risc potențial al unei erupții mai mari'', a declarat un purtător de cuvânt al agenției indoneziene pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho.

Acesta a precizat într-o conferință că 40.000 de persoane dintre cei circa 90.000-100.000 de locuitori aflați pe o rază de 8-10 km în zona de restricție din jurul vulcanului Agung au fost evacuate.

''Deocamdată nu au fost evacuați toți rezidenții. Mai sunt cei (care nu au fost mutați) ale căror animale domestice nu au fost încă evacuate. Au rămas cei care simt că sunt în siguranță'', a declarat acesta adăugând că personalul de securitate face eforturi să convingă populația rămasă să își părăsească locuințele, iar cei care se opun ar putea fi evacuați forțat.

Autoritățile indoneziene au anunțat luni ridicarea nivelului de alertă de erupție de la 3 la 4, maxim, în insula indoneziană Bali și mărirea razei de securitate din jurul craterului vulcanului până la 10 km.

Aeroportul internațional Ngurah Rai din Bali și-a încetat luni operațiunile ca urmare a creșterii nivelului de alertă în privința vulcanului Agung. Instalațiile aeroportuare vor rămâne închise timp de 24 de ore, cu revizuiri periodice ale situației la interval de 6 ore, a declarat Sutopo Purwo Nugroho.

Vulcanul Agung s-a "trezit" în luna septembrie, iar, la acel moment, autoritățile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situația s-a calmat și mulți locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marți forțând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.

Acesta este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Cu o înălțime de 3.031 metri, vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 și 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.

Taguri articol


12