43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării

Sănătate 04 Februarie 2024 / 20:46 681 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, iar aerul curat este soluţia pentru un plămân sănătos, a transmis, duminică, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

„43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%”, a explicat Beatrice Mahler, într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.

Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM 2.5 provoacă inflamaţie în plămân. Inflamaţia “trezeşte” celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutaţii şi care cauzează cancer. Combinaţia de mutaţii care cauzează cancer şi inflamaţie poate declanşa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori, a precizat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Medicul spune că mutaţiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Potrivit acesteia, un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie şi ţări din Asia compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM 2,5, evidenţiind rate mai mari la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM 2,5.Ştiri recomandate

12