8 constănțeni INTERNAȚI cu AFECȚIUNI RESPIRATORII SEVERE!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

8 constănțeni INTERNAȚI cu AFECȚIUNI RESPIRATORII SEVERE!

Sănătate 27 Noiembrie 2018 / 16:58 3879 accesări

Într-o singură săptămână, mai exact între 19 și 25 noiembrie, au cerut ajutor medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, 16 persoane cu afecțiuni respiratorii, dintre care 8 au rămas pe patul de spital, starea lor de sănătate fiind precară.

CÂTEVA SFATURI DESPRE PREVENIREA GRIPEI ȘI VIROZELOR! Gripa se poate transmite ușor de la o persoană la alta: Prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut; Prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating zona nasului sau gurii.

Care sunt simptomele?

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, atât după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.):

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

SPĂLAȚI-VĂ PE MÂINI CÂT MAI DES CU APĂ ȘI SĂPUN!

Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu întrebuințați batiste, șervețele deja folosite. Virusul gripei, alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate de alte persoane. Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

Stați acasă când sunteți bolnav! Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical. Ce puteți face pentru a vă proteja împotriva gripei? Când trebuie să vă vaccinați împotriva gripei? Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. De ce aveți nevoie de un vaccin gripal în fiecare an? Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

Evitați aglomerațiile și spațiile închise; Evitați contactul cu persoanele deja bolnave; Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical. În fiecare an gripa afectează între 5% și 15% din populație.12