A doua noapte consecutivă de aurore boreale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A doua noapte consecutivă de aurore boreale

Eveniment 12 Mai 2024 / 14:34 530 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind "istorică" şi care ar trebui să continue şi duminică, informează AFP, preluat de Agerpres.

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 - valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători - au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică, iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.

O avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4 sau chiar mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii pentru o furtună de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care consideră fenomenul ca fiind unul "istoric".

Deşi autorităţile din mai multe ţări s-au declarat îngrijorate din cauza unor posibile consecinţe asupra reţelelor electrice şi de comunicaţii, nicio perturbare majoră nu pare să fi fost observată pentru moment.Ştiri recomandate

12