A început licitația pentru restaurarea Cazinoului din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un pas înainte, după zece ani de piedici

A început licitația pentru restaurarea Cazinoului din Constanța

Administrație 23 Noiembrie 2016 / 15:00 2335 accesări

Stelele norocoase sunt mai strălucitoare ca niciodată, iar planetele s-au aliniat în așa fel încât demersurile pentru restaurarea Cazinoului din Constanța să avanseze după zece ani de piedici și regres. Compania Națională de Investiții a publicat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, anunțul de începere a licitației electronice pentru desemnarea constructorului ce se va ocupa de restaurarea Cazinoului. Procedura reprezintă, de fapt, o nouă etapă a licitației lansate în mai. Cu alte cuvinte, este un pas înainte spre restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale României.

Pare de necrezut, dar demersurile pentru restaurarea Cazinoului din Constanța, monument istoric de mare importanță națională, au avansat. Compania Națională de Investiții (CNI) a publicat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, anunțul de începere a licitației electronice pentru desemnarea constructorului ce se va ocupa de restaurarea Cazinoului. Procedura este, de fapt, o nouă fază a licitației lansate în luna mai. Iar această nouă etapă reprezintă un pas înainte, un avans față de procedurile ratate din trecut, care au fost anulate din cauza contestațiilor care nu mai conteneau.

ÎNCERCĂRI RATATE

Amintim că povestea restaurării Cazinoului trenează de zece ani. După o lungă perioadă în care monumentul s-a degradat văzând cu ochii, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. Însă Guvernul Alianței PNL - PD a blocat orice demers la momentul respectiv. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, edificiul a fost transferat în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând demersurile pentru reluarea procedurii. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme, așa că licitația a fost reluată. Potrivit anunțului postat în 21 noiembrie pe site-ul SEAP, valoarea totală a proiectului de restaurare este estimată la 31,5 milioane de lei (6 milioane de euro), fără TVA.

Citește și:

Reabilitarea Cazinoului ar putea începe în toamnă12