Acces nelimitat pentru copii, pe terenurile de sport ale școlilor constănțene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunere în Consiliul Local Constanța

Acces nelimitat pentru copii, pe terenurile de sport ale școlilor constănțene

Administrație 01 Aprilie 2019 / 17:42 2036 accesări

Pentru că a început febra alegerilor și, implicit, campania electorală neoficială pentru toate scrutinele din următorii doi ani (europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare), partidele, mai mari sau mai mici, încep să vină cu tot felul de idei și propuneri menite să îmbunătățească viața cetățenilor. De pildă, USR Constanța a transmis Consiliului Local Constanța, în 31 martie, o propunere de hotărâre privind aprobarea unui Regulament de deschidere a terenurilor de sport din incinta școlilor, pentru practicarea activităților sportive de către copii.

Pentru că a început febra alegerilor și, implicit, campania electorală neoficială pentru toate scrutinele din următorii doi ani (europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare), partidele, mai mari sau mai mici, încep să vină cu tot felul de idei și propuneri menite să îmbunătățească viața cetățenilor. De pildă, USR Constanța a transmis Consiliului Local Constanța, în 31 martie, o propunere de hotărâre privind aprobarea unui Regulament de deschidere a terenurilor de sport din incinta școlilor, pentru practicarea activităților sportive de către copii. „Prin propunerea unui astfel de regulament, către Consiliul Local al municipiului Constanța, ne dorim atingerea a cel puțin două obiective. Primul este legat de amenajarea terenurilor sportive, din incintele școlilor, la standarde europene, astfel încât copiii ce vor utiliza aceste terenuri să aibă absolut toate condițiile de desfășurare a activităților sportive. Al doilea privește încurajarea utilizării terenurilor de sport în afara orelor de clasă, în condiții de siguranță sporită, rezultând promovarea sportului și mișcării în aer liber a copiilor”, a declarat președintele filialei județene USR Constanța, Remus Negoi. Reprezentanții partidului mai spun că propunerea se înscrie pe linia susținerii și încurajării educației, sportului, mișcării în aer liber a copiilor, utilizând spații sigure și amenajate.

CE PREVEDE PROIECTUL USR

Inițiatorii proiectului susțin că o componentă importantă a activității educative este și promovarea sporturilor în școli și comunitate, și de asemenea, sportul este baza unei vieți sănătoase și echilibrate și o modalitate de a crea spirit comunitar în cartiere și societate. „Luând în considerare faptul că administrația locală nu deține terenuri destinate petrecerii timpului liber în scop de recreere și a practicării sportului, propunem deschiderea bazelor sportive ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, administrate de către Consiliul Local al Municipiului Constanța, tuturor copiilor în vârstă de pănă la 18 ani, domiciliaţi în municipiul Constanța sau care studiază la o unitate de învăţământ de stat de pe raza municipiului Constanța”, se arată în expunerea de motive a propunerii de hotărâre. În document se mai precizează că, prin deschiderea tuturor terenurilor de sport, se poate realiza o economie financiară la bugetul local. „Este mai rentabil sa utilizăm, să întreținem și să dezvoltăm terenurile de sport deja existente, și nu inființarea altora noi. Aceasta nu înseamnă că administrația locală nu va mai fi preocupată de crearea de noi spații și terenuri pentru sport, prezenta propunere fiind doar o măsură menită a suplini lipsa acută de spații și facilități pentru activitățile sportive. În acest fel, copiii și adulții din cartiere au posibilitatea de a practica în curtea școlilor, în timpul vacanței și a zilelor libere, următoarele sporturi: baschet, handbal, volei, fotbal, tenis de masă, badminton”, se mai precizează în propunere. În expunerea de motive se mai arată că „potrivit unui studiu național realizat în anul 2012, aproape două treimi dintre tineri, respectiv 64%, fac sport doar de câteva ori pe lună. Un tânăr din trei declară că nu face sport deloc. Strategia naţională în domeniul politicii de tineret 2015-2020 urmărește, printre altele, creșterea practicării sportului de către tineri, atât ca oportunitate de combatere a diferitelor patologii sociale cât și ca mijloc de dezvoltare socială și biologică a tinerilor, precum si realizarea educaţiei prin sport şi activitate fizică pentru formarea unui stil de viaţă sănătos, a dezvoltării ca cetăţeni activi şi responsabili și încurajarea asocierii de către tineri a recreerii cu practicarea sportului şi mişcării”. USR Constanța consideră că acest proiect va avea câteva beneficii imediate pentru toți actorii sociali din vecinătatea școlilor: Crearea unui stil de viață mai sănătos în cartier, Școala va fi percepută pozitiv de copiii și părinții din zonă, Copiii și adulții vor avea un loc pentru a face sport, Reducerea delicvenței juvenile, Crearea unui spirit comunitar, Cetățeni mai sănătoși și optimiști în cartier, Autoritățile locale vor fi percepute ca fiind apropiate de nevoile cetățenilor, Activitățile sportive din vacanțe pot face parte din programul de educație a copiilor.12