Acord al celor 27 de state membre UE privind ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord al celor 27 de state membre UE privind ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Externe 01 Februarie 2024 / 13:40 658 accesări

Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord joi privind pachetul de 50 de miliarde de euro de ajutor pentru Ucraina pe patru ani, până în prezent blocat de premierul ungar Viktor Orban.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter. Oficialul a spus că toți cei 27 de membrii ai Uniunii Europene au convenit să acorde pachetul de ajutor către Ucraina.

We have a deal. #Unity

All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.

This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.

EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…

— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024

Președintele Consiliului European a adăugat că acest lucru asigură un sprijin constant și pe termen lung pentru Ucraina. Pachetul este planificat pentru o perioadă de patru ani, urmând să sufere unele modificări, în cazul în care este necesar.

Potrivit acordului, ce survine la câteva săptămâni după vetoul exprimat de premierul ungar Viktor Orban, liderii statelor UE ''vor avea în fiecare an o dezbatere'' privind implementarea acestei finanţări pentru Ucraina, care acoperă următorii patru ani.

Documentul mai arată că ''dacă este necesar, în doi ani Consiliul European va invita Comisia să facă o propunere pentru revizuirea'' finanţării.

În ajunul summitului UE din decembrie, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+.

Potrivit unui diplomat european citat de Reuters, fondurile UE pentru Ungaria vor rămâne îngheţate, în pofida acordului convenit joi de liderii statelor membre privind suplimentarea asistenţei pentru Kiev.Ştiri recomandate

12