Acord între Berlin și Atena privind preluarea migranţilor înregistraţi pe teritoriul Greciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord între Berlin și Atena privind preluarea migranţilor înregistraţi pe teritoriul Greciei

Externe 17 August 2018 / 16:25 694 accesări

Guvernul de la Berlin a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu Grecia pentru ca aceasta din urmă să preia înapoi migranţii clandestini ajunşi în Germania şi înregistraţi anterior în Grecia, la o săptămână după ce Germania a încheiat un acord similar cu Spania, informează AFP, potrivit Agerpres. Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă de către o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Interne, care însă nu a oferit alte detalii despre această înţelegere, ce nu a fost încă formalizată. Cât despre negocierile pe acelaşi subiect cu Italia, acestea sunt într-un stadiu 'foarte avansat' şi 'plecăm de la principiul că un acord va fi de asemenea convenit' şi cu guvernul de la Roma, a adăugat ea.

Dar noul executiv italian, format dintr-o coaliţie alcătuită din partidele Liga (extrema-dreaptă) şi Mişcarea 5 Stele (antisistem) s-a arătat până în prezent reticent faţă de un asemenea acord, cerând să fie mai întâi luate măsuri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, după ce în ultimii ani sute de mii de migranţi ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu au debarcat în Italia. Cancelarul german Angela Merkel a promis că va încheia astfel de acorduri bilaterale cu statele membre ale UE pentru a-l convinge în acest mod pe ministrul ei de interne Horst Seehofer să renunţe la planul său de întoarcere de la frontierele Germaniei a tuturor solicitanţilor de azil deja înregistraţi într-o altă ţară în baza de date europeană EURODAC.

De asemenea, Berlinul vede aceste acorduri bilaterale ca fiind o soluţie provizorie înaintea adoptării unui politici de azil europene comune, iniţiativă care însă nu avansează întrucât la baza ei stă împărţirea migranţilor prin cote obligatorii între statele membre, idee care provoacă diviziuni între ţările UE.

Taguri articol


12