Agenţia pentru Medicamente din SUA autorizează un nou tratament pentru Alzheimer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Agenţia pentru Medicamente din SUA autorizează un nou tratament pentru Alzheimer

Sănătate 07 Ianuarie 2023 / 10:54 2411 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Autorităţile sanitare din Statele Unite au autorizat vineri un nou medicament pentru Alzheimer menit să reducă declinul cognitiv la pacienţii care suferă de această boală neurodegenerativă, un tratament mult aşteptat după lansarea eşuată a unui medicament anterior cu un mecanism similar în urmă cu un an şi jumătate, informează AFP.

Noul tratament, care va fi comercializat de compania farmaceutică Eisai sub numele Leqembi, este acum recomandat de Agenţia pentru Medicamente din SUA (FDA) pentru pacienţii care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii.

Acest tratament reprezintă "un progres important în lupta noastră pentru a trata eficient boala Alzheimer", care afectează aproximativ 6,5 milioane de americani, a spus FDA într-un comunicat.

Leqembi, al cărui ingredient activ este numit lecanemab, vizează depozitele unei proteine numite beta-amiloid. Deşi cauza bolii Alzheimer continuă să nu fie deplin înţeleasă, pacienţii prezintă plăci de amiloid în creier, care se formează în jurul neuronilor şi în cele din urmă îi distrug, ceea ce provoacă pierderea memoriei, caracteristică acestei boli.

Autorizarea FDAse bazează pe rezultatele studiilor clinice care arată că medicamentul reduce plăcile de amiloid. De asemenea, agenţia menţionează rezultatele unor studii clinice mai extinse, publicate recent într-o jurnal ştiinţific. Realizate pe aproape 1.800 de persoane urmărite timp de 18 luni, acestea au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu Lecanemab.

Studiile au scos la iveală şi efecte adverse grave. Unii pacienţi trataţi au suferit hemoragii cerebrale. În plus, cel puţin o persoană care a primit tratamentul a murit. FDA a inclus un avertisment cu privire la riscul de sângerare în informaţiile despre medicament.



Ştiri recomandate

12