Alarmant! Devenim victimele plasticului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alarmant! Devenim victimele plasticului!

Sănătate 24 Octombrie 2018 / 10:51 751 accesări

Lupta împotriva plasticului - care a fost conceput să ne ajute, pare pierdută. Un studiu prezentat de Universitatea de Medicină din Viena şi Agenţia federală de mediu din Austria arată, în premieră, că fecalele umane conțin microparticule de plastic, relatează DPA.

În cadrul cercetării pilot, oamenii de ştiinţă au solicitat unui grup format din opt persoane adulte din Austria, Marea Britanie, Finlanda, Italia, Olanda, Polonia, Rusia şi Japonia să ţină un jurnal al alimentelor consumate în cursul unei săptămâni şi au prelevat de la participanţi mostre de fecale. Toţi subiecţii au consumat alimente ambalate în plastic şi au băut lichide din sticle din acelaşi material. Niciuna dintre persoane nu era vegetariană. În fecalele tuturor participanţilor la studiu a fost găsit plastic. „Am putut detecta în laboratorul nostru nouă tipuri de (microparticule de) plastic diferite, cu dimensiuni variind între 50 şi 500 micrometri“, a explicat Bettina Liebmann, cercetător în cadrul Agenţiei de Mediu, potrivit Agerpres.

Alte studii anterioare efectuate pe animale au relevat prezenţa microparticulelor de plastic în sistemul lor digestiv, ca şi în sânge, limfă şi ficat. Momentan există puţine dovezi din care să rezulte că organele digestive pot fi afectate de substanţele chimice plastice sau de inflamaţiile provocate de particule şi sunt necesare mai multe studii pentru evaluarea riscului pentru oameni, susţin oamenii de ştiinţă.

Microplasticele includ particule rezultate în urma abraziunii cauciucurilor maşinilor, a activităţilor de pe şantiere, dar şi ingrediente cosmetice.

Taguri articol


12