Alegeri parlamentare în Croaţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri parlamentare în Croaţia

Externe 26 Martie 2019 / 17:04 3818 accesări
Preşedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic

Preşedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic

Preşedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic a convocat alegerile europarlamentare din ţara sa pentru data de 26 mai, informează marţi agenţia de presă HINA, potrivit agerpres.ro.

Membrii Parlamentului European sunt aleşi prin vot universal direct, iar alegerile trebuie să se bazeze pe reprezentarea proporţională şi să folosească fie sistemul pe liste, fie sistemul de vot unic transferabil. În unele ţări, precum Croaţia, ordinea pe listă poate fi schimbată folosind sistemul de vot transferabil (preferenţial).

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE. Croaţia va avea 12 eurodeputaţi, faţă de 11 până acum. Cei mai mari beneficiari sunt Franţa şi Spania, care vor avea câte cinci europarlamentari în plus faţă de legislatura 2014-2019. Primele alegeri europarlamentare din Croaţia s-au desfăşurat pe 13-14 aprilie 2013, cu două luni şi jumătate înainte de a intra în Uniunea Europeană.12