ALERTĂ! Alți 3 români, omorâți de virusul GRIPAL!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prag de epidemie

ALERTĂ! Alți 3 români, omorâți de virusul GRIPAL!

Sănătate 21 Ianuarie 2019 / 12:24 1670 accesări

Suntem în prag de epidemie! Numărul deceselor cauzate de virusul gripal crește alarmant, de la o zi la alta! Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat decesul cu numărul 23; printre morți, alte două persoane de 43 și 51 de ani!

Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat decesul cu numărul 23. Au fost confirmate următoarele decese: femeie de 43 de ani, din jud. Prahova, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1 pdm09, având condiții medicale preexistente și cu antecedente vaccinale necunoscute. Data decesului: 19/01/2019. Un alt deces este o femeie de 76 de ani, din mun.București, confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal. Data decesului: 18/01/2019. Un alt deces este al unei femei de 51 de ani, din jud.Gorj, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal. Data decesului: 19/01/2019.

ATENȚIE!

“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități - școli, grădinițe, creșe. DSP - urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat, recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

APEL CĂTRE POPULAȚIE! Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 de cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut .

CEA MAI EFICIENTĂ METODĂ DE A EVITA ÎMBOLNĂVIREA ESTE VACCINAREA.

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 de vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziționarii de noi vaccinuri.12