ALERTĂ! Constanța: PRIMUL CAZ de infecție cu West Nile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În acest sezon

ALERTĂ! Constanța: PRIMUL CAZ de infecție cu West Nile!

Sănătate 22 August 2018 / 16:10 2996 accesări

În aceste zile a fost înregistrat primul caz de infecție cu virus West Nile și la Constanța. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, ec. Cristina Schipor, este vorba despre un bărbat de 68 de ani. ”Pacientul este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, iar starea lui de sănătate este stabilă”, a declarat, pentru ”Telegraf”, reprezentatul Ministerului Sănătății în teritoriu.

SPECIALIȘTII MENȚIONEAZĂ CĂ INFECȚIA CU VIRUS WEST NILE NU SE TRANSMITE DE LA OM LA OM, CI DOAR PRIN ÎNȚEPĂTURĂ DE ȚÂNȚAR.

Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii, preciza, recent, Ministerul Sănătății.

Conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în 2 mai și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

SEMNE DE BOALĂ! Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical: febră; durere de cap intensă; dureri musculare; vărsături; erupții cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului; sensibilitate crescută la lumină; convulsii; frisoane; oboseală cronică; slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.12