ALERTĂ! Fructe și legume din import, cu prea multe pesticide!!!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veterinarii au anunțat

ALERTĂ! Fructe și legume din import, cu prea multe pesticide!!!

Sănătate 18 Mai 2016 / 13:36 929 accesări

Specialiștii atrag atenția că nu trebuie să mai avem încredere 100% nici în fructele și legumele de pe piață, deocamdată incriminate fiind cele din import. Așa că, înainte de a ne opri să cumpărăm, fie din supermarketuri, fie de la colț de stradă, unele fructe și legume extrem de arătoase, trebuie să ne punem un mare semn de întrebare. De ce sunt ele intacte, de ce arată atât de bine, lucesc, sunt ca și ”desenate”? Răspunsul vine din partea specialiștilor, care spun că ele sunt stropite din abundență cu diferite substanțe pentru a arăta așa și pentru a se păstra cât mai arătoase. Consumate frecvent, acestea pot dăuna grav sănătății, în loc să ne mențină sănătoși.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat rezultatele efectuate în perioada 5 - 11 mai, la mai multe fructe și legume provenite din import. Concluzia este una alarmantă: au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. ”În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 kg de caise, la care buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl (utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi al altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.). La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus”, potrivit unui comunicat al ANSVSA. În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid. În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Precizăm că în perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme. Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import, anunță ANSVSA. ”Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat al unor cantităţi mari de produs contaminat”, explică veterinarii. Reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța nu au putut spune dacă verificările au fost făcute și pe raza județului nostru.

Taguri articol


12