Americanii trebuie să arate că paza bună trece primejdia rea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu e panică, man!

Americanii trebuie să arate că paza bună trece primejdia rea

Externe 06 Decembrie 2016 / 14:36 402 accesări

Pericolul terorist este mai actual și mai accentuat ca oricând, în ciuda victoriilor împotriva grupării Stat Islamic cu care se laudă, prin rotație, când rușii, când americanii. Fenomenul așa-numiților lupi singuratici, care se radicalizează în tăcere, în confortul propriilor locuințe, le dă bătăi de cap până și celor mai experimentați angajați ai serviciilor secrete. Nu puține au fost cazurile când simpatizanți ai doctrinei radicale musulmane au atacat oameni nevinovați în SUA, dar și în Europa. În consecință, niciun efort nu este prea mare pentru asigurarea securității americanilor, dar mai ales a președintelui ales al acestora, Donald Trump, amenințat că va fi vizat de un atac chiar pe 20 ianuarie, când va fi învestit oficial la Casa Albă.

Trupele speciale americane au fost puse în alertă maximă, în vederea ceremoniei din 20 ianuarie 2017, când Donald Trump va fi învestit oficial în funcţie, la Washington. Serviciile americane de securitate vor urmări comunicaţiile între membrii grupului terorist Stat Islamic, care a pus la cale atacuri pe scară largă, cu ocazia acestui eveniment. Potrivit informaţiilor de până acum, SI ar fi extins producţia de ediţii speciale ale înregistrărilor video oficiale cu subtitrare în engleză, în ultimele săptămâni, iar prin canalele Agenţiei Amaq şi-a intensificat postarea de informaţii pe reţelele sociale în vederea detectării de noi ţinte pe teritoriul SUA. Europolul a avertizat la rândul său că toate statele UE care participă la coaliţia împotriva SI sunt printre ”ţintele legitime” ale teroriştilor din gruparea jihadistă. Potrivit unui raport publicat luni de Europol, ”Franţa este de departe vizată de Statul Islamic, fiind urmată de Belgia, Germania, Olanda şi Marea Britanie”.

ALERTĂ DE SECURITATE

Deocamdată, până la învestirea lui Trump, o ameninţare cu bombă a fost lansată din străinătate pentru o staţie de metrou din Los Angeles, determinând autorităţile locale să sporească măsurile de securitate la reţeaua de transport subteran Red Line, relatează ”Los Angeles Times”. Un apel anonim a avertizat că marţi ar putea avea loc un atac la staţia de metrou Universal City a reţelei Red Line, a informat directorul adjunct al FBI din Los Angeles, care nu a spus din ce ţară a fost lansată ameninţarea, dar a precizat că aceasta a fost transmisă în engleză. La o conferinţă de presă, luni noapte, FBI şi autorităţile din Los Angeles au spus că ameninţarea era considerată specifică şi iminentă, dar încă se analiza credibilitatea ei. Şeful Poliţiei din Los Angeles a spus că în zonă sunt lansate ameninţări în mod frecvent, dar acest incident particular este foarte specific şi necesită un răspuns rapid.12