ANAF a efectuat anul trecut peste 77 de mii de verificări fiscale și antifraudă la nivel național

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ANAF a efectuat anul trecut peste 77 de mii de verificări fiscale și antifraudă la nivel național

Economie 01 Februarie 2024 / 19:44 684 accesări

Agenția Națională de Administrație Fiscală ai transmite că “pierderea fiscală înregistrată de contribuabili a fost redusã cu 4,81 miliarde lei și au fost identificate abateri pentru sancționarea cărora au fost dispuse amenzi și confiscãri în cuantum de peste 206 milioane lei”.

Inspectorii ANAF au urmărit nereguli privind “scăderea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în domenii care au înregistrat creștere economicã în anul 2022, față de anul 2021, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizãri/mecenat/burse private, cu sume care depãșesc cuantumul legal de deductibilitate, sau activitatea economică generatoare de venituri a organizațiilor nonprofit și omiterea declarării obligațiilor fiscale aferente”.

Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme avansate de analiză, precum și integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc. Vom vorbi despre o altă coerență a datelor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poatã fi identificați contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia între toate aceste sisteme va rafina întregul proces de inspecții, astfel încât sã se poatã acționa țintit în zonele în care se manifestã cele mai mari fenomene de evaziune fiscală”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

În 2023 au fost comunicate contribuabililor 12.558 notificări pentru riscuri fiscale totale calculate la 1,1 miliarde lei. De asemenea, au fost transmise 10.424 de notificări către persoane fizice care au încasat ramburs un cuantum total de 860 milioane lei. Notificarile au vizat depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit.Ştiri recomandate

12