”R. Moldova vrea să stea la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor graşi”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din gândirea lui Rogozin

”R. Moldova vrea să stea la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor graşi”

Externe 20 Noiembrie 2014 / 00:00 491 accesări

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a comentat, marţi, dorinţa R. Moldova de a se integra în UE, apreciind că ţara ”vrea să stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor graşi”, şi a apreciat că scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitică a Chişinăului. ”Alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor decide soarta R. Moldova, orientarea ei geopolitică. Sper că, în urma acestui scrutin, la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majorităţii. Cunoaştem şi salutăm orientarea dorită de majoritatea populaţiei”, a declarat Rogozin, apreciind că ”majoritatea cetăţenilor moldoveni ar vrea o integrare în Uniunea Vamală”. El a subliniat că autorităţile de la Chişinău trebuie să garanteze moldovenilor care muncesc în Rusia dreptul la liberă exprimare, în contextul în care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci secţii de votare. ”Peste 700.000 de cetăţeni moldoveni muncesc în Rusia. Asta înseamnă că ei votează cu mâinile, picioarele şi inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat străin pentru ei”, a adăugat vicepremierul, în cursul unei întâlniri cu liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon. ”Nu sunt convins că orientarea politică a coaliţiei actuale este pe deplin patriotică”, a afirmat el.

În opinia lui Rogozin, ”R. Moldova, în prezent, vrea să stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor graşi. Însă toţi înţeleg foarte bine că această ţară nu va fi primită în UE. Stând la coadă, Chişinăul va trebui să îndeplinească nişte cerinţe stricte. Astfel, R. Moldova nu va avea drepturi, ci doar obligaţii”.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că majoritatea cetăţenilor moldoveni ar fi împotriva orientării pro-europene a actualei puteri, deoarece ei înţeleg că Rusia şi R. Moldova au un trecut comun şi un prezent comun. Dodon a menţionat că în cazul unei victorii la alegerile din 30 noiembrie, partidul său va cere denunţarea Acordului de Asociere cu UE.12