Anexarea Crimeei, "cea mai gravă ameninţare" de după Războiul Rece

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anexarea Crimeei, "cea mai gravă ameninţare" de după Războiul Rece

Externe 01 Ianuarie 2006 / 00:00 3108 accesări

"Anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece până acum. Ne-am confruntat şi cu alte crize în Europa în ultimii ani: situaţia din Balcani, în anii 1990, Georgia, în 2008. Dar aceasta este cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii Europei după încheierea Războiului Rece", a afirmat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP. El a făcut declaraţia la Institutul Brookings, un centru de reflecţie din Washington.

El a adăugat că "această situaţie reprezintă un semnal de alarmă pentru comunitatea euroatlantică, pentru NATO şi pentru toţi cei angajaţi în apărarea unei Europe întregi, liberă şi aflată în pace". Rasmussen a arătat că "agresiunea militară" a Rusiei încalcă suveranitatea Ucrainei: "Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei de către Rusia".

De asemenea, Rasmussen a declarat că intervenţia rusă în Crimeea face parte din cadrul unei "strategii globale" a Moscovei, care ar intenţiona "să menţină instabilitatea (...) pentru a împiedica ţările din regiune să se integreze în comunitatea euroatlantică".

"Cea mai mare preocupare a noastră la ora actuală este să observăm dacă (preşedintele rus Vladimir Putin) va merge mai departe de Crimeea, dacă Rusia va interveni în regiunile estice ale Ucrainei. Dacă Rusia va continua acţiunile militare, riscă izolarea pe plan internaţional. Nu există mijloace rapide pentru a le ţine piept tiranilor din lume. Pentru că democraţiile noastre dezbat, deliberează şi cântăresc opţiunile înainte de a lua decizii. Pentru că transparenţa contează mult la noi, pentru că aplicăm măsuri legitime şi utilizăm forţa nu ca prioritate, ci ca ultim resort", a adăugat el.

Anders Fogh Rasmussen a ţinut acest discurs în momentul în care oficiali ai Pentagonului au afirmat că armata americană încearcă să extindă până la frontiera rusă cooperarea militară cu aliaţii NATO.12