Angajaţii Regiei Autonome pentru Activități Nucleare protestează începând de astăzi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Angajaţii Regiei Autonome pentru Activități Nucleare protestează începând de astăzi

Justiție 13 Iulie 2015 / 00:00 854 accesări

Aproximativ 2.400 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin vor protesta, începând de astăzi, oprind temporar activitatea pe cele două platforme, nemulţumiţi că Guvernul nu le-a dat bani pentru a funcţiona până la închiderea controlată. Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe, luni, acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată. Potrivit sursei citate, salariații nu au primit lichidarea pentru luna mai, banii de salarii fiind folosiți pentru cumpărarea de materie primă în vederea funcționării companiei până la sfârșitul lunii iulie. "Începând cu data de 13 iulie 2015, salariații din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare declanșează acțiunile de protest pe timp nelimitat împotriva Guvernului, Guvern care a dat dovadă de incompetență și dezinteres față de situația dramatică în care se află acest agent economic și salariații săi. La acțiunile de protest vor participa toate sindicatele din RAAN, dar și sindicatul de la Mina Husnicioara, toate afiliate Federației Energetica, federație membră a Blocului Național Sindical. Acțiunile de protest vor fi coordonate și conduse de Dumitru Costin și Ion Pisc", a declarat liderul Sindicatului Romag Termo. El a menţionat că sindicatele salariaților de la RAAN și Mina Huniscioara au obținut aprobările necesare pentru proteste în perioada 13-17 iulie. Conform programului stabilit de sindicate, luni, în jurul orei 7.00, când schimbul III ar trebui să iasă din tură de pe platformele Romag Prod și Romag Termo, nu va ieși, salariații rămânând la lucru timp de patru ore, conform responsabilităților pe care le au în contractul de muncă. Schimbul I nu va intra la program, ci va rămâne în fața unităților, la protestul organizat de sindicate. Acelaşi lucru ar urma să se întâmple pe parcursul întregii săptămâni.

În cursul zilei de mâine, angajații vor pleca într-un marș de protest de la platformele Romag Prod și Romag Termo până la Prefectura Mehedinți.

"Marți avem acțiune de protest în marș de la unitățile RAAN până la Prefectură. De la ora 8.00 plecăm și la ora 10.00 preconizăm să ajungem la Prefectură, iar între orele 10.00 și 12.00 preconizăm să avem un miting de protest și sperăm să ne onoreze cu prezența membrii Guvernului implicați în rezolvarea problemei RAAN. Indiferent care va fi această rezolvare, ea trebuie să aibă în centrul ei salariații", a spus Alexandru Tănase. Potrivit liderului de sindicat, se iau în calcul și alte forme de protest, mergându-se până la greva foamei, în condițiile în care Guvernul nu va rezolva revendicările.

"Situația este dramatică. Populația poate nu își dă seama acum prin ce trecem, dar repercusiunile se vor vedea la toamnă. Pe ei (membrii Guvernului - n.r.) nu îi interesează locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin, ei au grijă de parlamentari, de demnitari. Am participat la toate discuțiile care au avut loc la București. Au zis în luna mai că ne dau 50 de milioane - să aveți pentru parcurgerea memorandumului până la 31 august, dar nu avem disponibilitate financiară să vi-i dăm pe toți odată, vă dăm 25 de milioane în mai și 25 de milioane în iunie. Suntem în iulie deja și, ca să nu riscăm o oprire în avarie, care înseamnă faliment și pierderea plăţilor din contract și a veniturilor de completare, salariații au înghițit în sec și banii lor din lichidări s-au dus pe cărbune ca să mai avem de funcționat până spre finalul lunii iulie", a explicat liderul Sindicatului Romag Termo.

La protestul de mâine sunt așteptați să participe și cei 700 de mineri de la Mina Husnicioara, a căror activitate depinde în proporție de 90% de funcționarea RAAN, către care livrează cărbunele extras.

Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță. O închidere necontrolată ar însemna o oprire a instalaţiilor în avarie, care ar reprezenta un pericol şi pentru lucrătorii din zonă, şi pentru mediu. Instalaţiile vehiculează hidrogen sulfurat, care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie.

Taguri articol


12