ANSVSA: Primele rezultate ale controalelor specifice sărbătorilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ANSVSA: Primele rezultate ale controalelor specifice sărbătorilor!

Social 20 Decembrie 2018 / 19:07 2347 accesări

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele specifice perioadei, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure. Având în vedere situația epidemiologică actuală, sub aspectul evoluției pestei porcine africane (PPA), verificările inspectorilor din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene vizează respectarea, de către operatorii din sectorul alimentar, a cerințelor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau, care conţin carne de porc, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2014/709/UE.

În acest context, inspectorii DSVSA, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene efectuează și controale în trafic, pentru depistarea unor eventuale transporturi, necorespunzătoare din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, de animale, carne și alte produse alimentare sau/și provenite din zonele aflate sub restricții, ca urmare a evoluției unor focare de PPA.

Astfel, a fost depistat, pe raza județului Ialomița, un conducător auto care transporta patru porci sacrificați, proveniți din județul Brăila, dintr-o zonă aflată sub restricție. Carcasele animalelor au fost confiscate și distruse, iar conducătorul auto a fost amendat cu suma de 2.400 de lei.

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost verificate, în intervalul 30 noiembrie - 4 decembrie, 1.160 de obiective (unități de industrie alimentară, piețe agro-alimentare și unități de vânzare cu amănuntul).

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea de 85 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 299.400 de lei.

De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 1.681, 5 kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, produse de patiserie etc.), produse care au fost dirijate către unități de neutralizare, pentru a fi distruse.

Iată câteva dintre deficienţele descoperite de veterinari: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă, sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul cărnii și al produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției PPA; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară în perioada următoare, prin acţiuni de inspecţie şi control şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

ANSVSA reamintește cetățenilor că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 de lei!12