Apă potabilă sigură și curată! UE actualizează standardele de calitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apă potabilă sigură și curată! UE actualizează standardele de calitate

Social 10 Martie 2019 / 16:20 836 accesări

UE se asigură că apa de la robinet în întreaga UE este sigură pentru consum. Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă.

Noile norme propuse actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă și introduce o abordare eficientă din punctul de vedere al costurilor și bazată pe riscuri pentru monitorizarea calității apei. Acestea conțin, de asemenea, noi dispoziții privind materialele care intră în contact cu apa potabilă și privind îmbunătățirea accesului la apă. Revizuirea este un rezultat direct al primei inițiative cetățenești europene de succes „Right2Water” (Dreptul la apă).

„Știu că apa potabilă sigură este o problemă importantă pentru noi toți, așa cum a arătat inițiativa cetățenească europeană „Right2Water”. Din acest motiv, sunt foarte mulțumit de faptul că astăzi am ajuns la un acord cu privire la poziția Consiliului referitoare la Directiva privind apa potabilă. Mesajul este clar: oriunde v-ați afla în Europa, puteți bea apa fără motive de îngrijorare pentru sănătatea dumneavoastră”, a declarat Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor din România.

Unul dintre elementele principale ale propunerii de reformare este de a actualiza standardele de calitate a apei aflate în prezent în vigoare, care au fost stabilite cu peste 20 de ani în urmă. Propunerea introduce, de asemenea, o abordare bazată pe riscuri în ceea ce privește monitorizarea calității apei. Această abordare ar trebui să reducă pe termen lung costurile monitorizării și, în același timp, să garanteze cea mai înaltă calitate a apei potabile.

În plus, directiva revizuită propusă introduce noi obligații de îmbunătățire a accesului la apă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să asigure accesul consumatorilor la informații privind proprietățile apei potabile, precum și la alte informații utile. Consiliul propune, de asemenea, o nouă procedură de stabilire a cerințelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman. Scopul este de a îmbunătăți calitatea unor astfel de materiale pentru a se asigura protecția sănătății umane este protejată și evitarea oricărei contaminări.

https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/03/05/safe-and-clean-drinking-water-eu-updates-quality-standards/12