Aparatură medicală vitală prematurilor, la Spitalul Medgidia! De unde vine ajutorul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aparatură medicală vitală prematurilor, la Spitalul Medgidia! De unde vine ajutorul?

Sănătate 14 Noiembrie 2018 / 15:47 1847 accesări

Aparatura medicală veche sau chiar lipsă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a cărei rată menține țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană. Este și cazul Spitalului Municipal Medgidia, unde nou-născuții sunt îngrijiți în incubatoare cu o vechime mai mare de 10 ani, în condițiile în care aici, numai în anul 2017, au fost înregistrate 1.158 de nașteri, dintre care 90 premature. În anul 2018, au venit pe lume 960 de copii în acest spital, 70 dintre aceștia având nevoie de îngrijiri speciale. Este motivul pentru care Salvați Copiii România dotează secția de neonatologie a spitalului cu aparatură modernă, ce constă în două lămpi de fototerapie, un pulsoximetru, o masă de reanimare, un aparat de vizualizare a venelor pentru nou-născuți, un infuzomat, un perfuzomat și un monitor, în valoare totală de 27.500 Euro.

Este cea de-a șasea dotare pe care Organizația Salvați Copiii o face în județul Constanța, iar valoarea totală a echipamentelor donate se ridică la suma de 80.126 Euro.

Până la sfârșitul anului 2018, bilanțul programului complex de reducere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează deja de șapte ani, va cuprinde 88 de maternități dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Un copil prematur are nevoie de îngrijiri speciale, pentru că organismul lui nu este încă suficient de pregătit pentru a supraviețui în mediul extern. Aceste îngrijiri speciale, însă, nu sunt greu de obținut, într-o societate matură, care își cunoaște și gestionează prioritățile. În cele mai multe cazuri este vorba despre incubatoare performante, capitol la care România este încă vulnerabilă, pentru că multe maternități au aparatură medicală mai veche de 10 ani. Este ceea ce încercăm noi să suplinim, cu sprijin formidabil de la companii care au înțeles că au un rol social.”

În cei șapte ani de când derulează programul de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii a ajuns să doneze aparatură performantă în multe maternități, dar efortul trebuie să continue, pentru că, de cele mai multe ori, de un incubator sau de un aparat de suport respirator depinde viața celor născuți prea devreme într-un sistem medical vulnerabilizat.

Ultimul proiect național guvernamental de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.

,,În cazul prematurilor, cam 100 pe an la Medgidia, medicina cu mâinile goale sau doar cu stetoscopul este inutilă. Mesele de reanimare, ventilatoarele, incubatoarele, infuzomatele, lămpile de fototerapie sunt dătătoare de viață pentru aceste ființe minuscule și le transformă în membri ai unor familii fericite și particule din viitorul României. Mulțumesc Salvați Copiii, DP World Constanța și celorlalți participanți la dotatea secției de neonatologie, pentru donații. Ați arătat că România se trezește învățând ce înseamnă solidaritatea.", Aglițoiu Dumitru-Eugen, Manager Spitalul Municipal Medgidia

Cosmin Cârstea, Administrator DP World Constanța, a subliniat importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în reducerea mortalității infantile în România:“Lumea noastră se află într-o continuă schimbare. Noi, cei din DP World Constanța, știm că, dacă avem grijă de lucrurile importante, precum oamenii noștri, siguranța, mediul înconjurător și societatea în care trăim, vom avea grijă și de viitorul afacerii noastre. Parte a responsabilității noastre constă în efortul susținut de a ne implica în mod responsabil în viața comunității în care ne desfășurăm activitatea prin proiecte de natura celui desfășurat de către Salvați Copiii România – Fiecare Copil Contează.”

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre virtuțile sociale ale implicării: „Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizației Salvați Copiii România, pentru că m-a învățat să ajut, să mă implic în cauza copiilor născuți prematur. Fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toți. Asta face mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit pe care companiile îl au la îndemână.”

Companiile pot sponsoriza Organizația Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:

- Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.

- Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvați Copiii: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit .

Suma necesară pentru achiziționarea echipamentelor donate la Spitalul Municipal Medgidia a fost asigurată de DP World Constanța, sponsor principal, în cadrul evenimentului caritabil Donate Your Brunch, ce a avut loc pe 5 octombrie 2018, la Restaurantul Golful Pescarilor Agigea. Suma totală strânsă la eveniment a fost de 35.608 de Euro, din care 27.500 de Euro au fost distribuiți către achiziționarea de echipamente pentru secția de neonatologie a Spitalului Municipal Medgidia, urmând ca 8.108 Euro să fie direcționați către intervențiile de reducere a mortalității infantile în comunitățile defavorizate, derulate prin proiectul Fiecare Copil Contează.12