Apeluri la calm venite din întreaga lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reacții după cea mai controversată decizie a SUA

Apeluri la calm venite din întreaga lume

Externe 06 Decembrie 2017 / 16:37 613 accesări
Problema Ierusalimului de Est riscă să declanșeze un conflict devastator în Orientul Mijlociu

Problema Ierusalimului de Est riscă să declanșeze un conflict devastator în Orientul Mijlociu

Decizia administrației americane de a recunoaște Ierusalim drept capitală a Israelului a provocat șoc în îngrijorare în rândul comunității europene. "Viitorul Ierusalimului este ceva ce trebuie negociat cu Israel și cu palestinienii așezați la aceeași masă în negocieri directe. Trebuie să ne arătăm toți foarte prudenți în ceea ce facem", a declarat emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov. "Recunoașterea drepturilor tuturor popoarelor în Țara Sfântă este o condiție esențială pentru dialog", a afirmat Papa Francisc, care a discutat marți despre această criză cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, în fața unui grup de palestinieni implicați într-un dialog interreligios cu Vaticanul.

"Să așteptăm și să vedem ce va spune președintele cu exactitate. Dar privim cu îngrijorare relatările pe care le-am auzit, deoarece considerăm că Ierusalimul ar trebui să fie, evident, parte a acordului final dintre israelieni și palestinieni", a explicat ministrul de externe britanic Boris Johnson.

La rândul său, Ministerul de Externe german a emis un avertisment de călătorie în Israel și teritoriile palestiniene, semnalând că "începând din 6 decembrie 2017, ar putea exista demonstrații la Ierusalim, în Cisiordania și în Fâșia Gaza. Ciocniri violente nu sunt excluse". Diplomația de la Berlin le recomandă cetățenilor germani care se deplasează la Ierusalim să monitorizeze cu atenție situația și să evite zonele riscante. Potrivit ministrului de externe german Sigmar Gabriel, o soluție la problema Ierusalimului poate fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părți. Și Ministerul de Externe francez a avertizat pe site-ul său că sunt așteptate demonstrații și a cerut cetățenilor francezi să evite zonele aglomerate din Ierusalimul de Est, Cisiordania și Gaza.

La rândul său, Kremlinul și-a exprimat miercuri îngrijorarea, avertizând că o astfel de hotărâre ar putea adânci conflictul dintre statul israelian și autoritatea palestiniană. "Cu toate acestea, nu vom discuta o decizie care nu a fost luată încă", le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. La Teheran, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat intenția SUA drept un semn de incompetență și eșec. "Faptul că ei pretind că vor să anunțe Quds drept capitală a Palestinei ocupate este din cauza incompetenței și eșecului lor", a declarat Khamenei, folosind numele arab al Ierusalimului. Și Turcia a reacționat, considerând că riscă să declanșeze un adevărat incendiu în regiune. "Măsura este susceptibilă să precipite în regiune și în lume un incendiu despre care nimeni nu știe când va lua sfârșit", a scris purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter. "Ar fi o greșeală uriașă. Va aduce haos în regiune, în loc de stabilitate și pace. Nu doar lumea musulmană, ci întreaga lume este împotrivă", a declarat de la Bruxelles și șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu. Totodată, China și-a arătat îngrijorarea față de o posibilă escaladare a tensiunilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing cerând tuturor părțile implicate să fie prudente în acțiunile și declarațiile lor, să evite să submineze bazele unei rezoluții în problema palestiniană și să se abțină de la declanșarea unei noi confruntări în regiune.

Chiar și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a ținut să se delimiteze față de decizia americanilor. "Statele sunt cele care iau decizii asupra unor astfel de chestiuni. Iar asta este o decizie a SUA. NATO nu este parte a procesului de pace din Orientul Mijlociu, însă aliații din cadrul NATO sprijină ferm toate eforturile pentru găsirea unei soluții negociate pașnic la conflictul din Orientul Mijlociu", a explicat oficialul NATO.

Taguri articol


12