Apicultorii cer reglementări clare pentru folosirea pesticidelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apicultorii cer reglementări clare pentru folosirea pesticidelor

Social 04 Martie 2017 / 18:54 643 accesări

Apicultorii cer Guvernului stabilirea unui program clar de aplicare a pesticidelor de către fermieri, avertizând că aceste substanțe decimează familiile de albine și pot ajunge chiar în miere, constituind un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Unul dintre organizatorii târgului apicol de la Cluj-Napoca, Târgul pentru un Viitor Sănătos, Radu Pandrea, a declarat, sâmbătă, presei, că anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, atât din cauza vremii, cât și din cauza lipsei unui program clar de aplicare a pesticidelor.

„Anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, producțiile au fost diminuate din cauza vremii capricioase, dar nu numai. Noi, apicultorii, ne confruntăm cu probleme grave, cu lipsa unui program clar de aplicare a pesticidelor, în condițiile în care fermierii aplică pesticide fără să țină cont de apicultură. Din această cauză s-au înregistrat foarte mute pierderi în rândul familiilor de albine, iar producțiile au fost drastic diminuate. Guvernul ar putea să se gândească la un program prin care să oblige fermierii, horticultorii, să respecte un program clar de aplicare a pesticidelor în livezi, pe diferite culturi, iar noi cerem acest lucru. Să fie stabilit un calendar centralizat pentru o anumită zonă, iar la nivelul primăriilor să existe un program de aplicare a pesticidelor. Pe lângă faptul că pesticidele decimează populațiile de albine, există riscul ca aceste substanțe să ajungă în miere, afectând sănătatea consumatorilor”, a spus Radu Pandrea.

Potrivit acestuia, sunt ingineri agronomi, specialiști care trebuie să găsească soluții și să realizeze astfel de programe, în urma cărora toată lumea să fie mulțumită, atât și fermierii, cât și apicultorii. Radu Pandrea speră ca anul 2017 să fie, totuși, unul mai bun pentru apicultori decât cel precedent.

Taguri articol


12