Aproape 7.000 de persoane, audiate în Dosarul Revoluţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ce stadiu se află

Aproape 7.000 de persoane, audiate în Dosarul Revoluţiei

Justiție 18 Septembrie 2018 / 15:35 728 accesări

Dosarul Revoluţiei nu mai ţine demult pe nimeni cu sufletul la gură. Cantitatea imensă de documente, numărul extrem de mare de oameni care trebuie audiaţi şi speţa în sine fac ca lucrurile să se mişte foarte greu. Stadiul în care se află acum este însă unul îmbucurător. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „în cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus citarea și audierea a 5.834 de persoane în calitate de persoane vătămate/părți civile sau succesori ai acestora, fiind audiate până în prezent aproximativ 4.500 dintre acestea (circa 80% dintre persoanele citate).

În perioada imediat următoare se va dispune citarea și audierea a încă aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părți civile ori succesori ai acestora, urmând ca activitatea de audiere a tuturor acestor persoane (circa 6.890 în total) să se finalizeze în jurul datei de 30 noiembrie 2018.

Menționăm că pentru audierile din această cauză, prin ordonanță, s-a dispus delegarea procurorilor militari de la unitățile de parchet din subordine și a organelor de cercetare ale poliției judiciare din cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Totodată, precizăm că Serviciul Român de Informații a pus la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni, solicitându-se atașarea unei părți dintre acestea la dosar, după declasificarea prealabilă. Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.12