Aqua Carpatica ar putea dispărea de pe piaţă. Ce s-a întâmplat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aqua Carpatica ar putea dispărea de pe piaţă. Ce s-a întâmplat

Economie 23 Mai 2018 / 16:59 1362 accesări

Companiile controlate de omul de afaceriJean Valvis au pierdut un proces în care au fost acuzate de încălcarea dreptului de proprietate intelectuală în cazul design-ului sticlei mărcii Aqua Carpatica, potrivit unei decizii a Curții de Apel București, potrivit stiripesurse.ro. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile.

CompaniileGrenki list licenciranje d.o.o., cu sediul în Ljubljana, Slovenia, din domeniul producţiei şi distribuţiei de băuturi alcoolice, Sun Stars & Sons PTE, cu sediul în Sigapore, şi omul de afaceri sârb Vojin Djordjevic au dat în judecată Valvis Holding, Carpathian Springs şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pe motiv că designul sticlei de Aqua Carpatica este copiat după cel al sticlei brandului sârbesc de apă minerală Vodavoda.

Curtea de Apel București a menținut soluția pronunțată de Tribunalul Bucureşti, care a admis în parte cererea reclamanţilor şi a cerut firmelor controlate de Valvis să nu mai folosească actualul design al sticlelor Aqua Carpatica, să retragă de pe piaţă produsele respective, să nu mai producă şi să nu mai exporte produsele respective. Decizia, publicată în data de 16 mai 2018, nu este definitivă şi nici executorie şi avea termen pentru de 30 de zile de la comunicarea motivării să fie atacată.

Dacă va decizia va fi definitivă şi executorie, afacerile lui Jean Valvis ar putea fi serios afectate, Aqua Carpatica fiind unul dintre principalele branduri pe care le deţine.

Decizia instanței:

„-Respinge cererea reconvenţională a Aqua Carpatica ca neîntemeiată.

- Admite în parte cererea principala (cererea noastra). Dispune anularea mărcilor naţionale MN 112110/2010 „AC AQUA AC”; MN 112111/2010„AC AQUA AC”; MN 126035/2011 „AC AQUA AC” aparţinând pârâtei VALVIS HOLDING SA şi a mărcii naţionale MN 120264/2012 „AQUA CARPATICA” aparţinând pârâtei Carpatian Sprins SA pentru produsele din clasa 32. Constată încălcarea dreptului de folosire exclusivă asupra mărcii comunitare tridimensionale MC 007041098 înregistrată din data de 24.06.2008 pentru produse din clasele 5 şi 32 conform Clasificării de la Nisa;

- Obligă pârâtele VALVIS HOLDING SA şi Carpatian Sprins SA la încetarea imediată a folosirii semnului reprezentând forma grafică a ambalajului buteliei comercializate sub denumirea AC AQUA AC pentru oferirea de produse, publicitatea (prin internet sau prin orice altă metodă, inclusiv prin afişarea semnului la intrarea în magazine, pe pereţii magazinului, aplicarea pe materialele consumabile gen sacoşe, pungi, hârtie de ambalat, cutii, etc.), fabricarea de produse, stocarea sau depozitarea, distribuirea, livrarea, comercializarea sau oferirea spre comercializare sau exportul de produse;

- Obligă pârâtele menţionate să retragă de pe piaţă toate produsele ce aduc atingere drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială ale reclamanţilor şi să distrugă pe cheltuiala lor toate ambalajele ce poartă reproducerea grafică a mărcii tridimensionale MC 007041098”.

Taguri articol


12