Asociațiile de elevi critică dezinteresul ministrului Ligia Deca față de elevi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asociațiile de elevi critică dezinteresul ministrului Ligia Deca față de elevi

Educație 08 Ianuarie 2024 / 20:18 914 accesări
Foto: Asociația Elevilor din Constanța

Foto: Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov și Asociația Vâlceană a Elevilor critică dezinteresul ministrului Ligia Deca față de elevi, după ce au protestat 2 ore în fața Ministerului.

Astăzi, 8 ianuarie, elevii din țară au protestat în fața Ministerului Educației pentru dreptul la transport gratuit care le este încălcat în mod constant. După declarațiile operatorilor de transport și în urma hotărârii 1337/2023, elevii din 19 județe rămân fără transport, respectiv fără educație.

Elevii au solicitat întâlnirea cu doamna ministru, însă aceasta nu a fost prezentă în instituție, nu a dorit să comunice cu elevii despre problemele pe care le-a generat prin hotărârea de guvern ce avea să corecteze greșelile costisitoare pe care elevii sunt nevoiți să le plătească. Aceștia au fost redirecționați către intermediarii ministrului, precizează comunicatul trimis de Asociația Elevilor din Constanța.

La discuție au participat Lorena-Dina Drăgușin - președinte AEC, Ioana Stamatin - vicepreședinte AEC, Iulia Băiașu - președinte AVE (eleve navetiste), Florin Lixandru - secretar de stat, Ioana Lazăr - secretar general al Ministerului Educației și alt reprezentant al acestuia. Elevilor li s-au adus promisiuni vagi și li s-a spus că niciuna dintre problemele ridicate de ei nu ține de Ministerul Educației și că vina este în totalitate a Consiliilor Județene. Aceștia au declarat că operatorii de transport și-au primit banii pe abonamentele eliberate.

Elevii s-au săturat să fie ignorați de actualul ministru. Este nevoie de un ministru al educației care să restabilească încrederea pe care părinții, profesorii, Consiliile Județene, operatorii de transport și elevii și-au pierdut-o în sistem, se mai arată în comunicat.

Vom ataca în instanță Hotărârea de Guvern nr. 1337/2023, hotărâre ilegală, pentru ca elevii să nu abandoneze școala!

“Am crezut că doamna ministru va veni să discute cu noi, eleve navetiste, despre problemele pe care le întâmpinăm încă de la începutul anului școlar, din dorința de a ajunge la școală. Cred că nu era la muncă, altfel nu îmi explic de ce nu a dorit să ne asculte. Reprezentanții Ministerului ne-au spus că nu este datoria lor să rezolve problemele ridicate de noi, că asociația noastră din Constanța vine numai să se plângă și că ar trebui să ne preocupe altceva decât transportul. Le-am spus că legea spune că toți elevii au transport gratuit, nu doar navetiștii, iar doamna Ioana Lazăr ne-a spus că noi vrem să mergem în vacanțe, de aceea cerem să se respecte legea. Am rămas profund dezamăgită, atât din cauza absentării doamnei ministru, cât și a afirmațiilor intermediarilor săi, care ne-au spus că avem pretenții prea mari când am cerut să vorbim cu doamna Ligia Deca. Noi doar vrem să ajungem la școală, nimic mai mult.” - Lorena Drăgușin, președinte AEC.

“Doamna ministru continuă să sfideze elevii, chiar dacă aceștia vin la ușa Ministerului și solicită un dialog pentru un învățământ cât mai de calitate. Reprezentanții Ministerului s-au eschivat de la responsabilități, având ca răspuns la orice revendicare a noastră sintagma "Nu ține de Ministerul Educației", lucru fals conform legii. Promisiunile în van nu au încetat să apară, ca de obicei aceștia încercând să se abată de la subiect și să motiveze deciziile ilegale pe care le iau zi de zi. Aștept cu interes ziua în care doamna ministru își va asuma funcția pe care o deține, pentru scurt timp sperăm, și va reuși să înfrunte beneficiarii primari ai educației. Mi se pare inadmisibil cum ministrul educației care ar trebui să se ocupe de bunul mers al sistemului educațional refuză să discute cu elevii și își trimite intermediari pentru a nu înfrunta adevăratele problemele ale acestui sistem.” - Ioana Stamatin, vicepreședinte AEC .

“Credeam că astăzi o să se facă puțină lumină, chiar aveam speranța că o să purtăm o discuție deschisă cu doamna Ligia Deca. Am deschis subiectul sumelor forfetare care sunt acordate pentru zonele în care nu există un mijloc de transport public avizat pe acele rute, le-am cerut celor de la Minister să caute o soluție pentru elevii care sunt nevoiți să facă autostopul, să meargă cu mașina proprie sau să apeleze la taxi. Răspunsul a fost fără speranță - “ nu ține de noi”. Așadar, ne putem aștepta ca incidente precum cel de la Caracal să fie în continuare pe lista tragediilor pe care le întâmpinăm pentru că nu avem cu adevărat un transport sigur și gratuit pentru elevii români. Ni s-a spus că în luna februarie o să se asigure gratuitate tuturor județelor, respectiv elevilor. Dar ce se întâmplă până atunci? Își permit toți elevii să scoată acele sume din buzunar? Mai putem oare să avem încredere în propunerile enunțate de cei de la Minister?” - Iulia Băiașu - președintele Asociației Vâlcene a Elevilor.



Ştiri recomandate

12