Asociațiile de elevi: Statutul Elevului 2.0 a fost depus la Ministerului Educației

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asociațiile de elevi: Statutul Elevului 2.0 a fost depus la Ministerului Educației

Educație 01 Februarie 2024 / 21:47 796 accesări
Foto: Asociația Elevilor din Constanța

Foto: Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Timiș (AETM) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), împreună cu organizația Salvați Copiii au depus un nou Statut al Elevului.

Astăzi, 1 februarie, asociațiile de elevi din România au depus un nou Statut al Elevului împreună cu organizația Salvați Copiii la Ministerului Educației, unde toate necesitățile elevilor din România sunt puse la punct.

În acest statut se regăsesc prevederi revoluționare pentru elevi precum:

  1. Protecția elevilor pentru sesizări în interesul public: Crearea unei proceduri care protejeaza elevul în cazul în care orice sesizare să fie scutită de sancțiuni asupra elevilor care aleg să vorbească despre probleme din cadrul unității școlare.
  2. Intregarea metodologiei de acordare a feedback-ului: Feedback-ul elevilor oferă profesorilor o perspectivă valoroasă asupra eficacității metodelor lor de predare și a impactului acestora asupra învățăturii. Feedback-ul trebuie să fie anonim și să fie acordat fiecărui cadru didactic, iar direcțiile de învățământ preuniversitar trebuie să fie implicarea în monitorizarea desfășurării acestui proces.
  3. Reglementarea normelor de bază despre igienă şi sănătate: Dotarea cu mobilier se va face corespunzător vârstei și dezvoltării fizice sau dizabilității copiilor și tinerilor, având în vedere numărul acestora. Fiecare grup sanitar va fi dotat cu hârtie igienică și coș de gunoi cu capac, pedală și sac menajer, inclusiv produse de igienă feminină în grupurile sanitare pentru fete.
  4. Reglementarea dreptului la odihnă, timp liber și a temelor: Orarul elevilor nu trebuie să depășească pentru învățământul primar 4 ore pe zi; pentru învățământul gimnazial 5 ore pe zi; pentru invatamantul liceal/tehnologic 6 ore pe zi. De asemenea, programul școlar nu trebuie să înceapă mai devreme de ora 8:00 și să nu se termine mai târziu de ora 19:00. O altă modificare importantă este aceea ca elevii nu trebuie sa aibă două sau mai multe evaluări în aceeași zi sau în zile consecutive.

Statutul este compus din peste 60 de pagini și are o structură consistentă. Acest proiect a fost inițiat de Salvați Copiii și este susținut de toate asociațiile de elevi din țară.

Elevii au cerut să discute cu un reprezentant al Ministerului Educației pentru a afla punctulde vedere al dumnealor cu privire la statut, însă niciun angajat al instituției nu a fost disponibil pentru elevi. Încă o dată, elevii sunt ignorați de către autoritatea care ar trebui să le vină în ajutor, să îi asculte și să îi susțină, transmite comunicatul trimis de Asociația Elevilor din Constanța.

Aceștia solicităMinisterului Educației să analizeze prezentul statut, iar ulterior să îl aprobe pentru ca elevii să beneficieze de un sistem educațional echitabil.

,,Ne-am dorit să discutăm cu reprezentanții Ministerului, pentru a auzi părerea dumnealor cu privire la statutul propus de noi și pentru a prezenta noile reglementări absolut esențiale cu care vine acesta. După cum ne-a obișnuit Ministerul, nu am fost primiți de nimeni să discutăm deschis și să colaborăm pentru o variantă optimă a statutului. Sunt curioasă, din câți secretari și subsecretari de stat sunt în instituție, nu a avut nimeni 5 minute ca să discute cu elevii din toată țara care au venit să prezinte munca depusă și nevoile lor? Acest statut cuprinde cererile și nevoile a aproximativ 1000 de elevi consultați prin formularul lansat de Salvați Copiii și amendamentele colectate în urma a 3 consultări publice. Ministerul Educației continuă să ne dezamăgească.”- Lorena Drăgușin, președinte AEC.



Ştiri recomandate

12