Astăzi, în Parlament: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi, în Parlament: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Politică 18 Iunie 2017 / 09:12 2981 accesări

Parlamentarii PSD și ALDE sunt convocați duminică după-amiază pentru semnarea, depunerea și citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare. În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.

Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16,00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu vor participa duminică la ședința Birourilor permanente reunite și nici la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea de cenzură inițiată de PSD. "Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (...) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziția oficială a PNL față de grava criză în care se află România datorită majorității parlamentare", a declarat Orban, după Congresul PNL.

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la ședința Parlamentului în care va fi citită moțiunea, a anunțat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

PACT a făcut un apel la partidele din opoziție — PNL, USR, PMP — și la reprezentanții UDMR și ai minorităților naționale să boicoteze ''rușinoasa moțiune de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern'', fie prin abținere, fie prin neprezentare.

Conform art.113, alin. 3 din Constituție, moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.12