Asteroidul Spooky trece pe lângă Terra, de Halloween

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asteroidul Spooky trece pe lângă Terra, de Halloween

Ştiință 22 Octombrie 2015 / 14:58 1462 accesări

Un asteroid masiv, ce a primit numele de catalog 2015 TB145, va trece foarte aproape de Pământ, chiar de Halloween, conform unui comunicat al NASA care nu știa nimic despre acest bolovan cosmic până acum zece zile, când a fost descoperit de observatorul Pan-STARRS din Hawaii, transmite SPACE.com. Astronomii au calculat că asteroidul va trece la aproximativ 500.000 kilometri de Pământ, adică de circa 1,3 ori distanța de la Pământ la Lună, la 31 octombrie, la doar trei săptămâni după descoperirea sa de către NASA, care dă asigurări că nu există niciun fel de pericol de coliziune.

Această trecere pe lângă Terra a asteroidului 2015 TB145, supranumit și Spooky, pentru că se va afla în vecinătatea planetei noastre tocmai de Halloween, este ultima a unui corp cosmic de aceste dimensiuni, până în 2027. Diametrul lui Spooky este estimat între 290 și 650 de metri. Cercetătorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, se pregătesc să-l urmărească pe Spooky prin intermediul radiotelescoapelor de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, dar și prin Green Bank Telescope din West Virginia și, posibil, de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico. ”Această trecere a asteroidului prin vecinătatea noastră reprezintă o oportunitate extraordinară de a-i studia proprietățile fizice. Asteroidul se va deplasa cu viteza de 125.500 km/h și se anunță una dintre cele mai bune ținte radar ale anului”, anunță NASA. Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul, un asteroid de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul fenomen Tunguska, ce a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătrați de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar 40 de metri în diametru, adică doar 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativă a Pământului există numeroși astfel de bolovani care rătăcesc prin spațiu și care nu au fost încă detectați. Estimările oficiale vorbesc despre aproximativ un milion de asteroizi cu diametrul de cel puțin 30 de metri, iar conform NASA, mai puțin de 1% dintre aceștia au fost descoperiți. Există însă și vești bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugerează că aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel puțin un kilometru în diametru), cu potențialul de a pune capăt civilizației terestre, au fost deja descoperiți și niciunul dintre ei nu se află pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.

Citește și:

Putem modifica traiectoriile asteroizilor? NASA şi ESA încearcă...

S-a descoperit cauza dispariţiei dinozaurilor

Un asteroid a fost denumit după tânăra pakistaneză Malala

Un asteroid-mamut a trecut pe lângă Terra

Un asteroid a trecut pe lângă Terra

Un asteroid de dimensiuni mari trece astăzi prin apropierea Pământului

Asteroid pe lângă Terra

Taguri articol


12