Astronauți americani de pe ISS ies vineri în spațiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astronauți americani de pe ISS ies vineri în spațiu

Ştiință 19 August 2016 / 13:35 764 accesări

Doi astronauți americani de pe Stația Spațială Internațională (ISS) efectuează vineri o ieșire în spațiu pentru a fixa un nou port de andocare destinat navelor private care vor transporta viitoarele echipaje la avanpostul orbital, informează agenția France Presse (AFP). Jeff Williams și Kate Rubins trebuie să părăsească ISS pentru a fixa modulul "Harmony", un nou port de andocare înalt de un metru și cu o lățime de 1,60 metri. Această piesă construită de Boeing a fost trimisă luna trecută prin intermediul capsulei Dragon a societății americane private SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation). O primă versiune a acestui port de atașare (homeport) ar fi trebuit adusă pe stația orbitală anul trecut, dar piesa a fost distrusă în explozia vehiculului de lansare Falcon 9, la scurt timp după decolare, în iunie 2015.

O altă piesă de același tip va fi transportată spre ISS în anul 2018. Aceste porturi de atașare, un fel de inele mari, vor permite andocarea în viitor a navelor de transport de pasageri Boeing, CTS-100 Starliner și a celor ale SpaceX, Dragon Crew. Va fi a patra ieșire pe orbită a lui Jeff Williams (58 de ani) și prima ieșire pentru Kate Rubins (37 de ani). Ea a exersat mult timp această manevră înainte de plecarea în spațiu, în laboratoarele NASA din Houston (Texas).

În timpul acestei ieșiri care ar trebui să dureze aproximativ șase ore și jumătate, va trebui ca cei doi astronauți să conecteze un mare număr de fire pe portul de atașare, un element mai sofisticat decât cele precedente. Această piesă va permite în viitor navelor să se gareze în mod automat, fără a fi nevoie de utilizarea brațului robotizat al stației, și să ofere posibilitatea navelor să se branșeze la stație pentru a face schimb de date și de energie electrică. O altă ieșire în spațiu este programată pentru 1 septembrie, în scopul eliminării unui radiator termic defect de pe ISS, mai notează agenția France Presse.12