Astronauţii NASA au efectuat a treia ieşire în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astronauţii NASA au efectuat a treia ieşire în spaţiu

Externe 03 Martie 2015 / 00:00 621 accesări

Doi astronauţi americani au efectuat cu succes, duminică, a treia ieşire în spaţiu din ultimele opt zile, care a durat mai puţin decât era programat, pentru pregătirea Staţiei Spaţiale Internaţionale pentru andocarea viitoarelor taxiuri spaţiale. Comandantul echipajului de la bordul Stației, Barry ”Butch” Wilmore, şi inginerul de zbor Terry Virts erau pregătiţi pentru a petrece circa şapte ore în afara staţiei, pentru a instala antene, cabluri şi instrumente pentru facilitarea navigării pe structura exterioară a Stației Spațiale. Dar cei doi astronauţi, care au efectuat cea de-a treia ieşire în spaţiu în opt zile, au revenit la bordul Stației Spațiale după cinci ore şi jumătate.

            Scopul ieşirilor este de a pregăti sistemele de acostare pentru vehiculele spaţiale care sunt dezvoltate de Boeing şi Space Exploration Technologies / SpaceX. Butch Wilmore şi Terry Virts au plutit în afara staţiei, ieşind prin sasul Quest, puţin după ora 12.00 GMT, potrivit transmisiunii NASA Television. Misiunea lor a fost de a instala peste 122 de metri de cabluri, o pereche de antene şi reflectoare pe care noile vehicule spaţiale le vor folosi pentru a naviga către ISS şi a andoca. După ieşirea în spaţiu, Virts a anunţat că o cantitate mică de apă s-a acumulat în casca sa, un lucru care s-a întâmplat şi în timpul unei alte ieşiri în spaţiu, de săptămâna trecută. În iulie 2013, astronautul italian Luca Parmitano a fost foarte aproape de a se îneca după ce casca sa s-a umplut cu apă. NASA a anulat atunci imediat ieşirea în spaţiu şi le-a suspendat pe cele programate, în timp ce inginerii au căutat cauza problemei. Incidentul legat de costumul purtat de Terry Virts nu are legătură cu cel din 2013, a anunţat NASA.

            Ieşirea în spaţiu de duminică a urmat altor două care au avut loc săptămâna trecută, în timpul cărora au fost instalate cabluri de date şi pentru alimentarea cu energie pentru două adaptoare pentru porturile de andocare care sunt programate să ajungă în spaţiu în cursul acestui an. Unul dintre aceste adaptoare va fi instalat în sasul folosit anterior de navetele spaţiale ale NASA, care au fost retrase din uz în 2011. Al doilea sistem de andocare va fi ataşat la o trapă adiacentă aflată pe nodul de conectare Harmony.

Taguri articol


12