Atacatorii de la Bruxelles vizaseră Franţa, dar s-au reorientat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din culisele terorii

Atacatorii de la Bruxelles vizaseră Franţa, dar s-au reorientat

Externe 10 Aprilie 2016 / 15:05 625 accesări

Ca de fiecare dată când se întâmplă o catastrofă, de orice natură ar fi aceasta, se merge pe despicarea firului de păr în patru, pe avansarea a tot felul de scenarii și mai puțin pe măsurile de prevenire a catastrofelor viitoare. Nici atentatele de la Bruxelles nu fac excepție de la regula care s-a aplicat ”cu succes” și după atacurile de la ”Charlie Hebdo” și Paris, în Franța. Se urmărește în cel mai mic detaliu firul poveștii și, când toată lumea speră că lecția a fost învățată, se produce deja o altă nenorocire. Acum, de exemplu, anchetatorii îl cred pe cuvânt pe unul dintre teroriștii proaspăt identificați, care spune că ținta sa era Franța, dar s-a reorientat spre Belgia. N-a fost să fie sau cine știe ce va mai fi?!

Parchetul federal belgian a anunțat că obiectivul celulei teroriste de la Bruxelles era să atace din nou Franţa, însă membrii acesteia au luat decizia, în regim de urgenţă, de a lansa atacuri în capitala belgiană. Anunțul a fost făcut la puţin timp după arestarea unuia dintre suspecţii-cheie, Mohamed Abrini. Deja inculpat în dosarul atentatelor de la Paris, Mohamed Abrini a fost de asemenea inculpat pentru ”crime teroriste şi participare la activităţile unui grup terorist”, în legătură cu atacurile de pe 22 martie din capitala belgiană, a comunicat Parchetul belgian. Abrini a recunoscut că este bărbatul cu pălărie surprins în înregistrări video în compania a doi atacatori sinucigaşi, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, pe 22 martie.

Autorităţile belgiene au inculpat patru suspecţi, inclusiv pe Mohamed Abrini, pentru participare la activităţi teroriste, în legătură cu atentatele de la Bruxelles, iar alţi doi suspecţi au fost eliberaţi în urma unor audieri amănunţite, a informat, sâmbătă, Parchetul federal. Suspecţii arestaţi, Mohamed Abrini, Osama K., Herve B.M. şi Bilal E., au fost acuzaţi de ”participare la crime teroriste şi la activităţi ale unui grup terorist, în legătură cu atentatele de pe 22 martie de la Bruxelles”, a informat Procuratura. Osama K. a fost identificat de presa suedeză ca fiind Osama Krayem, despre care se ştie că a părăsit oraşul suedez Malmo, pentru a lupta în Siria. El este acuzat că ar fi cea de-al doilea suspect prezent în staţia de metrou Maelbeek, când a avut loc atacul, şi că a fost, de asemenea, prezent într-un centru comercial de unde a fost cumpărată geanta folosită în explozia de la aeroport. Potrivit Parchetului federal, Herve B.M. este un cetăţean rwandez arestat odată cu Krayem și care este acuzat că a oferit ajutor lui Abrini şi Krayem.

SPERANȚE DE TATĂ?! Tatăl lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris, speră că fiul său va vorbi în faţa instanţei, potrivit unui interviu publicat duminică de Europe 1. Intervievat la ieşirea din închisoarea din oraşul belgian Bruges, unde este încarcerat fiul său, bărbatul în vârstă de 67 de ani a spus că speră că acesta va vorbi în faţa instanţei. ”Va fi judecat, aşa este dreptatea, cel care a făcut ceva rău trebuie să plătească. Sper că toată lumea va vorbi”, a declarat tatăl lui Abdeslam. ”Nu ştiu cum de copiii au intrat în asemenea escrocherii, chiar nu înţeleg ce este în capul lor”, a mai comentat acesta. Tatăl lui Salah Abdeslam a spus că nu iese aproape deloc din casă, având în vedere situaţia actuală, repetând că este... trist. ”Sunt în Belgia de 40 de ani, eram fericiţi, eram bine, ieşeam, râdeam, acum nici măcar nu mai putem ieşi din casă”, a comentat acesta.

Citește și:

Tatăl lui Salah Abdeslam speră că fiul său va vorbi în faţa instanţei

Un al şaselea suspect în cazul atentatelor de la Bruxelles, arestat

Al doilea atacator din Paris a fost prins

Suspect pentru atentatele de la Paris, eliberat de Belgia

Extrădarea lui Salah Abdeslam în Franţa, amânată de Belgia

Înăsprirea controalelor la frontierele externe ale UE

Ungaria ia măsuri pentru gardul de la graniţa cu România

Taguri articol


12