ATENȚIE în colectivități, la reînceperea școlii! Circulație intensă a unui virus!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
VACCINAȚI-VĂ!

ATENȚIE în colectivități, la reînceperea școlii! Circulație intensă a unui virus!

Sănătate 14 Ianuarie 2019 / 16:43 2283 accesări

Deocamdată, medicii liniștesc populația și spun că morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în țară, conform ultimei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. De asemenea, s-a menționat că, ”în acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă și că este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”. Astfel, se recomandă o atenție sporită în colectivități, la reînceperea școlii, efectuarea triajelor, respectarea normelor de igienă personală și vaccinarea!

Deocamdată, medicii liniștesc populația și spun că morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în țară, conform ultimei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. De asemenea, s-a menționat că, ”în acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă și că este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”, așa cum spunea, recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De la debutul acestui sezon au fost înregistrate 7 DECESE confirmate cu virus gripal.

În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă populației să se vaccineze. Totodată, specialiștii MS au atras atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. Astfel, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Până la 6 ianuarie au fost vaccinate antigripal, gratuit, 1.203.057 de persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de către MS în cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Anul acesta Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 doze de vaccin pentru campania de vaccinare antigripală.12