Audierea Adinei Florea la CSM, AMÂNATĂ pentru 8 octombrie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Audierea Adinei Florea la CSM, AMÂNATĂ pentru 8 octombrie!

Justiție 27 Septembrie 2018 / 12:32 1849 accesări

Procurorul Adina Florea de la Parchetul Tribunalului Constanţa, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA, urma să fieaudiată, joi, în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar în 2 octombrie urma să fie emis avizul consultativ.

Interviul Adinei Florea ar fi trebuit să înceapă la ora 12, dar procurorii din CSM au cerut amânarea acestuia din cauza dosarului penal de la Parchetului General în care se anchetează dispariția unui document de la parchetul unde activează în prezent Adina Florea.

În urma deliberării, Secţia pentru procurori a CSM a decis să amâne pentru data de 8 octombrie audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA. Decizia a fost luată cu patru voturi pentru şi două împotrivă.

Începutul audierii în CSM a Adinei Florea a fost tensionat, deoarece un procuror al Consiliului a solicitat amânarea interviului, în baza faptului că există suspiciunea ca ea să aibă o abatere disciplinară, solicitare la care ministrul s-a opus.

„Nu sunt de acord cu amânarea, pentru că nu avem temei juridic, nici în regulament, nici în lege, pentru a da aviz consultativ. Va plana suspiciunea pe care va trebui să o îndepărtaţi. Cum de această adresă privind incidentul de securitate, posibilă abatere disciplinară a doamnei Adina Florea, a apărut la Ministerul Justiţiei exact pe data de 25 septembrie, adică alatăieri, înainte de audierea de azi. Să explicaţi dacă nu cumva adresa constituie la rândul ei o piedică în derularea procedurii. Înţeleg că nu există un dosar penal nici in rem, nici in personam, deschis pe numele candidatei Adina Florea. (...) Nu procedaţi corect, dar fiecare vom face paşii pe care legea-i permite”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader a spus că acest lucru ar putea fi considerat tergiversarea procesului de numire a unui şef DNA.

„Incidentul de securitate a fost înregistrat după ce a apărut un document clasificat pe postul de televiziune. La acea dată, nu ştiam cine candidează. Demarând, am ajuns la concluzia că Inspecţia Judiciară trebuie sesziată. Nimeni nu poate pretinde că nimeni nu a sesizat IJ. Există un dosar care priveşte fapta de manipulare neglijentă a unor dosare secrete de stat. A fost înregistrată înainte să se facă publică lista candaţilor. Nu ne-am gândit că are vreo legătură. Nici acum nu ştim, până ce dosarul nu e soluţionat”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general.

La rândul său, Adina Florea, a răspuns: „În momentul în care mi-am depus candidatura, mi-am asumat şi toate surprizele. E adevărat că surprizele sunt mult peste aşteptări. Acest incident de securitate nu are legătură cu persoana mea şi e regretabil că procurorul general a aruncat anatema asupra mea spunând că am un anumit profil etic. Nu am avut niciun fel de abatere, sancţiune disciplinară”, s-a apărat Adina Florea.12