Austria, gata să ridice gard la frontiera cu Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Austria, gata să ridice gard la frontiera cu Italia

Externe 20 Aprilie 2016 / 16:32 429 accesări

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a reafirmat miercuri că țara sa intenționează să introducă din nou controale la Pasul Brenner dacă nu va exista o scădere „semnificativă” a sosirilor de imigranți dinspre Italia. "Să ne uităm la cifre: Austria a primit 90.000 de imigranți anul trecut, adică 1% din populația țării, ceea ce, raportat la populația Italiei, ar însemna peste 600.000 de persoane", a explicat ministrul într-un interviu pentru cotidianul italian „Il Messaggero“, potrivit AFP.

Însă în Italia au ajuns anul trecut 154.000 de imigranți, țară care a înregistrat „numai“ 83.000 de cereri de azil, a insistat el. Italia este îngrijorată de pregătirile Austriei în vederea instalării unui dispozitiv menit a-i descuraja pe posibilii imigranți, însoțit de ridicarea unui gard la trecătoarea Brenner, care leagă cele două țări în regiunea Tirol. La începutul săptămânii, Coldiretti, principalul sindicat agricol, a spus că reintroducerea controalelor ar pune în pericol 10 miliarde de euro reprezentând valoarea produselor agro-alimentare italiene care sunt transportate în fiecare an prin acest tunel. "Suntem conștienți de importanța istorică și logistică a acestei frontiere, așa că nici noi nu ne dorim controale", a răspuns Kurz. "Însă, în cazul în care constatăm că numărul imigranților clandestini care ajung prin ruta mediteraneană nu se reduce semnificativ, atunci vom fi nevoiți să introducem controale la Brenner", a atras el atenția.

Marți, colega sa care deține portofoliul Internelor, Johanna Mikl-Leitner, a confirmat la rândul său intenția de a ridica garduri: "Pentru a desfășura eficient controalele la frontiere, este nevoie de garduri" care să facă imposibilă evitarea acestor verificări. Kurz a mai spus că "singurul mijloc pentru a avea și în viitor o Europă fără frontiere interne" rămâne garantarea frontierelor externe ale Uniunii Europene (UE). Pentru aceasta, în opinia sa, trebuie "intervenit în apele libiene pentru a împiedica plecarea bărcilor" și "a evita ca salvările pe mare să fie automat sinonime cu un bilet către Europa". El s-a arătat de asemenea favorabil proiectului „Migrației compacte” la nivel european propus de Italia, care pune accentul pe acordarea de ajutor țărilor de origine. "Este clar că trebuie schimbat sistemul: de la primirea unui număr nelimitat de imigranți în Europa la oferirea de ajutor la fața locului. Este mai eficient și mai onest decât să atragi oamenii cu speranțe false", a insistat Kurz.

Taguri articol


12