Autenticitatea medicamentelor, verificată de farmacii şi spitale! Şi în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia Europeană Autenticitatea medicamentelor, verificată de farmacii şi spitale! Şi în România
Sănătate 10 Februarie 2019 / 17:03 1366 accesări 2 comentarii

Noi norme privind elementele de siguranţă pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă care sunt vândute în Uniunea Europeană (UE) se aplică de sâmbătă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, şi spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienţilor. „De acum înainte, industria va trebui să aplice un cod de bare 2-D şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, şi spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienţilor”, au anunţat reprezentanţii Comisiei Europene (CE).

Acesta este ultimul pas în transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate, adoptată în 2011, care vizează garantarea siguranţei şi a calităţii medicamentelor vândute în UE. „La 9 februarie 2019, vom asista la încă un moment important în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizată, datorită introducerii unor elemente de verificare de la un capăt la altul şi de siguranţă a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui să dispună de un sistem care să faciliteze şi să eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate. Cu toate că va trebui să depunem mai multe eforturi, după lansarea sistemului, pentru a ne asigura că noul sistem funcţionează corespunzător în întreaga UE, sunt optimist că oferim cetăţenilor încă o măsură de siguranţă pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Medicamentele produse înainte de sâmbătă 9 februarie 2019 fără elemente de siguranţă pot să rămână pe piaţă până la data lor de expirare. Cu toate acestea, noul sistem de verificare de la un capăt la altul va obliga persoanele autorizate (în special farmaciştii şi spitalele) să verifice, pe tot parcursul lanţului de aprovizionare, autenticitatea produselor.

Sistemul va permite statelor membre să asigure o mai bună trasabilitate a medicamentelor individuale, în special în cazul în care există vreo preocupare legată de unul dintre acestea, au apreciat reprezentanţii CE. „Încă de la începutul mandatului meu, am încurajat miniştrii de resort din statele membre să monitorizeze punerea în aplicare a acestui nou sistem şi să ofere ajutor tuturor părţilor implicate în pregătirile pentru noile norme care împiedică medicamentele falsificate să ajungă în mâinile pacienţilor. În săptămânile şi lunile următoare, vom monitoriza noul sistem pentru a ne asigura de funcţionarea corespunzătoare a acestuia”, a adăugat Vytenis Andriukaitis.

Loading...

2 comentarii

... 20:19:17 / 10 Februarie 2019
...

Dr oncolog Martin Gore a murit la cateva minute dupa ce a facut vaccin antigripal. D. Trump nu se vaccineaza, pt ca e ineficient, deci vrajeala. Iar pe langa mercuri si celule de porci si aluminiu, vaccinurile mai contin si celule de fetusi avortati. Asa ca spor la satanism!

Vasile 06:04:36 / 11 Februarie 2019
Farmaciile

Patronii de farmacii consideră medicamentele o marfă din care fac profit. Ca la piaţă. Au crescut preţurile peste limita suportabilă, dar nu plătesc taxele şi impozitele cuvenite. Nu înregistrează în evidenţa contabilă câştigurile suplimentare. Au ajuns miliardari. Farmaciştii sunt printre cei mai bogaţi oameni din România. Acum ministerul Sănătăţii ascunde amploarea epidemiei de gripă pentru a nu recunoaşte incapacitatea profesională a ministrului sănătăţii, care nu are studii de medicină. Pe timpul bolşevismului în România ministrul agriculturii era un plugar. Barem guvernanţii de atunci erau decenţi. Au pus ministru un agricultor, nu un contabil sau un electronist, pardon, un electrician. Acum şi dacă ai opt clase poţi ajunge ministru că şi aşa nu te verifică nimeni, doar poate se interesează de cazier, spre râsul curcilor. Vai sărman popor român, pe ce mâini ai ajuns şi aici mă refer la toată clasa politică, la toate partidele şi la clica prezidenţială.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.3977 secunde