Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează prăbușirea bursei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează prăbușirea bursei

Economie 21 Decembrie 2018 / 09:28 844 accesări

Scăderea bruscă a acțiunilor la Bursa de Valori București cu până la 20% este investigată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, susțin surse oficiale.

Sunt investigate pierderile de peste 3 miliarde de euro. Experții vor să afle dacă și cine a avut informații preferențiale și a vândut acțiuni înainte ca prețul să scadă. Prăbușirea bursei a avut loc după ce ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat noi taxe și impozite.

Experții Autorității de Supraveghere Financiară vor să afle, printre altele, cine sunt cei care au avut informații preferențiale și au vândut masiv pachete de acțiuni înainte de scăderea acestora.

Tranzacțiile care ridică semne de întrebare s-ar fi făcut chiar înainte ca ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, să anunțe noile taxe, marți seara. Miercuri, investitorii au vândut acțiuni în număr mare, iar indicii s-au prăbușit.

Ovidiu Dumitrescu, analist financiar: "Dacă aceste persoane au avut informații privilegiate, acest lucru este ilegal și, desigur, trebuie cercetat, trebuie dovedit lucrul ăsta și, în cazul în care se poate dovedi, vinovații să suporte rigorile legii."

Investigația a fost cerută de cea mai mare coaliție de investitori. Oamenii de afaceri reclamă pierderi totale de trei miliarde de euro.

Cristian Agalopol, reprezentantul Camerei de Comerț americane AmChain: "Dorinţa noastră este ca ASF să investigheze astăzi toate tranzacţiile care s-au făcut la bursa de valori, pentru că scăderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital."

La prima oră, aproape toți indicii bursieri erau "pe verde". Specialiștii spun că s-au făcut achiziții importante de acțiuni, la prețuri mici. Nu este exclus ca o parte dintre acțiuni să fi fost, de fapt, răscumpărate ieftin.

Câteva ore mai târziu, acțiunile au scăzut din nou - coincidență sau nu, imediat după anunțul că ordonanța de urgență referitoare la noile taxe și impozite urma să fie adoptată în ședința de guvern. La finalul ședinței de tranzacționare, bursa a închis în scădere.

(sursa:stiri.tvr.ro)12