AVERTISMENTUL lansat de economistul Nouriel Roubini, dr. Doom: Urmează un deceniu de criză economică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

AVERTISMENTUL lansat de economistul Nouriel Roubini, dr. Doom: Urmează un deceniu de criză economică

Economie 25 Mai 2020 / 13:29 1174 accesări

Poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, Roubini, care a anticipat şi criza financiară din 2008, a apreciat că există unele locuri de muncă care pur şi simplu vor dispărea în această criză.

Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an, aceasta va fi „anemică”.

Roubini a avertizat asupra unei recesiuni „fără precedent”. "În timpul crizei financiare globale producţia a avut nevoie de trei ani pentru a scădea", a spus eonomistul pentru programul BBC Talking Asia. "De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente."

Profesorul Roubini a mai spus că recuperarea va va fi în „U”, sau chiar „ceva mai aproape de un L”. O recuperare în formă de U înseamnă că economia va scădea şi îşi va reveni după o perioadă prelungită de evoluţie lentă. O recuperare în formă de L este şi mai drastică, o cădere bruscă şi o staţionare acolo o perioadă lungă de timp.

Evoluţia economică va fi urmarea pierderilor de locuri de muncă atât în ​​ţările bogate, cât şi în cele sărace, ca urmare a blocajelor pentru combaterea virusului.

„Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parţial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă”, a spus el. "Va exista şi mai multă nesiguranţă în privinţa locurilor de muncă, a veniturilor şi a salariilor."

Avertismentul lui Roubini vine în condiţiile în care numărul de cazuri de coronavirus se ridică la nivel mondial la cinci milioane, multe ţări confruntându-se cu un al doilea val de infecţii şi luptând să-şi redeschidă economiile.

„Puteţi deschide magazinele, dar întrebarea este dacă oamenii vor reveni”, spune el. "Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?"

Roubini spune că Asia emergentă va înregistra o creştere mai bună decât „alte economii avansate”.

Dar va exista o separare mai mare între SUA şi China, iar multe ţări asiatice vor fi obligate să aleagă între cele două superputeri. „Fiecare dintre ei va spune restului lumii, fie sunteţi alături de noi, fie împotriva noastră”, spune economistul.

Taguri articol


12