Bărbatul care plănuia un atentat la Baza Militară Kogălniceanu rămâne în arest preventiv

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bărbatul care plănuia un atentat la Baza Militară Kogălniceanu rămâne în arest preventiv

Eveniment 06 Septembrie 2017 / 17:26 1183 accesări

Ionuț Cătălin Bălan, bărbatul de 39 de ani din Argeș, acuzat de propagandă teroristă în favoarea DAESH și intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România, va fi cercetat în continuare în arest preventiv, după ce magistrații Curții Supreme i-au respins contestația împotriva deciziei prin care i-a fost prelungită măsura cu încă 30 de zile.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale acesteia și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte precum cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. Anchetatorii susțin că el avea legături cu membrii unei mișcări salafiste și pro-jihadiste din Franța, pe care îi numea "frații din Toulouse", pentru care ar fi încercat să culeagă informații despre bazele militare din România unde sunt dislocate forțe ale armatei americane.

În primăvara anului 2015, Ionuț Cătălin Bălan s-a deplasat în zona Aeroportului Mihail Kogălniceanu și a bazei militare americane, observând cu atenție căile și punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul susținea că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi "un iad pe pământ". Pe de altă parte, în documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri în care Ionuț Cătălin Bălan relata faptul că se îmbrăca "precum musulmanii" și mergea în metrou, în Franța, unde striga cu voce tare "Allah Akbar!", stârnind panică printre călători.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea. El și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH, mai spun procurorii.

Citește și:

Românul acuzat de terorism rămâne în arest

Terorică de Argeş, spion DAESH la Kogălniceanu, stă încă 30 de zile în arest12
Pagina a fost generata in 0.4627 secunde